Đukanović: Politika EU prema Srbiji će i sa novim liderima ostati ista

Vesti 03. jul 201911:27 > 11:44
N1

Predsednik beogradskog Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ocenio je da će politika EU i sa novim liderima ostati ista i da neće biti značajnih promena kada su u pitanju Srbija i Zapadni Balkan.

Đukanović je istakao da se zna šta se očekuje i od Srbije i od svih država Zapadnog Balkana, dodavši da predstoji i proces unutrašnje reforme EU. 

„Mislim da je odabir ovih kandidata, pre svega Ursule fon der Lajen, na neki način naznaka da će doći do unutrašnje reforme EU u narednom periodu“, rekao je on za RTS. 

PROČITAJTE I:

Đukanović je naveo i da je za Srbiju ključna stvar u nastavku procesa evrointegracija dijalog Beograda i Prištine, dodavši da će i novi saziv Evropske komisije na tome insistirati.

„Videćemo koliko će atmosferu relaksirati ova promena, Mogerinijeva više neće biti neko ko moderira ovaj dijalog, već će to biti španski ministar Borel koji će odrediti neku vrstu okvira tog budućeg sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma“, naveo je on. 

Đukanović je rekao, komentarišući navode pojedinih analitičara koji to što Španija nije priznala nezavisnost Kosova dovode u kontekst nastavka dijaloga Beograda sa Prištinom, da ne bi u potpunosti tako sagledavao ono što će se dešavati. 

„Mislim da su neki opšti okviri već poznati, tako da neće biti značajnih odstupanja, bez obzira ko od strane EU bude moderirao. U svakom slučaju, značajno je da će neko ko dolazi iz jedne države koja nije priznala kosovsku nezavisnost biti taj koji će moći da utiče na dalji tok dijaloga“, rekao je Đukanović. 

Povodom sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa američkim kongresmenom Eliotom Engelom, Đukanović je rekao da je zvaničnik SAD veoma uticajan kongresmen i da je već gotovo dve decenije lobista kosovskih Albanaca. On smatra da će na sastanku insistirati na nekoliko pitanja, uključujući i prištinske takse na srpsku robu. 

„Prvo je nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a drugo treba očekivati dalje insistiranje kada je u pitanju rešavanje slučaja ubistva braće Bitići“, dodao je Đukanović. 

On je naglasio da kongresmen Engel ima neku vrstu značajnog uticaja kada su u pitanju prištinske vlasti. 

„Ali, nisam siguran da će posle izjava koje stižu iz Prištine proteklih dana, i od Tačija i od Haradinaja, uskoro uslediti to povlačenje taksi“, naveo je Đukanović.