Istinomer: Razvojni put Vladinog službenika iz NVO sektora

Vesti 05. jul 201921:07 > 21:15
Medija centar Beograd

GONGO, engleski akronim koji označava nevladine organizacije koje su pod kontrolom države, pojava je koja je sve prisutnija u Srbiji i privlači sve više pažnje.

Uloga ovih organizacija je da stvore iluziju javne debate između javnog i civilnog sektora, kao i iluziju slaganja civilnog sektora sa javnim, uz preuzimanje zadataka za koje javni sektor, institucije države, nisu pogodni.

U nedavnom izveštaju Građanskih inicijativa, među dvadesetak nabrojanih GONGO, posebnu pažnju zauzelo je udruženje „Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost“ koje, kako su u izveštaju naveli, vodi funkcioner Ministarstva zdravlja Mario Spasić.

Ime Maria Spasića nije nepoznato pažljivim pratiocima medija, naprotiv, u medijima se spominje dugi niz godina, od njegovih srednjoškoskih dana. Predstavljajući se kao predstavnik organizacije koja je imenom navodila na drugu, renomiranu organizaciju, najčešće u tabloidima, komentarisao je aktuelna dešavanja u oblasti prosvete i borbe protiv korupcije uopšte. Optuživao razne ličnosti i institucije po raznim osnovama. Najavljivao svoj dolazak na funkcije za koje nije bilo nikakve potvrde da postoje.

Vremenom, njegov status se promenio. Dobio je funkciju u Ministarstvu zdravlja, a njegovo prisustvo u medijima se umnogostručilo, ali ne na temu njegovog posla, već kroz komentarisanje, insinuiranje i napade na kritičare vlasti, najčešće, i to u takvoj meri da nije bilo moguće ispratiti ih sve, te su se u ovom pregledu našli samo po jedan primer napada na svaku od izabranih osoba i institucija.

Na kraju, dobio je i svoju kolumnu u jednom od vodećih tabloida.

Od štrajka glađu i obraćanja OEBS-u zbog jedinice iz matematike na kraju godine nakon jedinice iz prvog polugođa i četiri jedinice i dve dvojke u drugom, do okrića gigantskih tela učesnika Kosovskog boja, pogledajte šta su mediji pisali o Mariu Spasiću.

 Više o projektu Istinomer Amnezije možete pronaći ovde.