Odbor za kontrolu službi bezbednosti o izveštajima VBA i VOA i ubistvu Ivanovića

Vesti 09. jul 201916:02 > 16:06
Izvor: N1

Skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti, na sednicama zatvorenim za javnost, danas je razmatrao i usvojio izveštaje o radu Vojnobezbednosne i Vojnoobaveštajne agencije, za prethodni period.

„Članovi Odbora za kontrolu službi bezbednosti pružili su punu podršku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, svim državnim organima i službama bezbednosti u naporima koje ulažu na zaštiti i očuvanju bezbednosti Republike Srbije i svih njenih građana. U slučaju ubistva Olivera Ivanovića, Odbor je oštro osudio pokušaj takozvanih vlasti u Prištini da skrene pažnju sa stvarnih izvršilaca, nalogodavaca i motiva“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su članovi Odbora „oštro osudili orkestriranu agresivnu kampanju, tzv. vlasti u Prištini, čiji je krajnji cilj proterivanje građana srpske nacionalnosti i sprečavanje svih njihovih veza sa Republikom Srbijom“.

„Svima je jasno da je na delu stvaranje Velike Albanije i da se cela ova kampanja vodi i kordinira iz jednog centra, što je ovih dana dokazano i namerom Prištine i Tirane da formiraju zajedničke ambasade. Predsednik Vučić je u prethodnom periodu upozoravao na ovakav krajnji ishod i Odbor očekuje reakciju međunarodne zajednice, kako na sprečavanju stvaranja etničkih čistih država u regionu, tako i na zaštiti života građana srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji“, piše u saopštenju.

Kako je istaknuto u diskusiji, aktuelna bezbednosna situacija zahteva intenzivno angažovanje svih državnih struktura kao i organa bezbednosti Republike Srbije.

„U tom smislu, članovi Odbora pružili su punu podršku daljem koordiniranom i usklađenom radu službi bezbednosti na planu zaštite nacionalnih interesa i primene bezbednosno-obaveštajne politike Republike Srbije“, saopšteno je.

Po oceni članova Odbora, izveštaji vojnih službi bezbednosti su detaljni i kvalitetni i pružaju sveobuhvatan uvid u rad i rezultate koje su Vojnobezbednosna i Vojnoobaveštajna agencija ostvarile u izveštajnom periodu.

„Članovi Odbora za kontrolu službi bezbednosti pozitivno su ocenili profesionalno postupanje i rad pripadnika Vojnobezbednosne i Vojnoobaveštajne agencije na ostvarivanju prioritetnih zadataka u izveštajnom periodu i naglasili punu podršku njihovom daljem angažovanju na realizaciji težišnih zadataka. Konstatovano je da su vojne službe bezbednosti u izveštajnom periodu sve zadatke iz svojih nadležnosti vršile u skladu sa važećim pozitivno-pravnim propisima, u interesu zaštite bezbednosti Republike Srbije i svih njenih građana“, piše u saopštenju.