Proizvođači malina počinju štrajk glađu: Otkupljivači nas ucenjuju i bogate se

Vesti 15. jul 201913:37 > 13:46
Shutterstock

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Dobrivoje Radović izjavio je da će članovi Upravnog odbora tog udruženja sutra, u pet minuta do 12 sati, započeti štrajk glađu zbog niske otkupne cene maline.

Radović je sgenciji Beta rekao da najveći otkupljivači nude od 140 do 150 dinara po kilogramu maline, iako je Komisija pri Nacionalnom savetu za malinu izračunala da je najniža proizvođačka cena bez zarade i troškova prevoza 173 dinara po kilogramu.

„Najveći otkupljivači, hladnjače Sirogojno kompani i ‘Stanić’, ucenjuju nas i nude otkup ispod cene koštanja, a izvozom tog istog voća debelo zarađuju i bogate se na muci seljaka“, rekao je Radović. 

Proizvođači su, prema njegovim rečima, nezadovoljni što se Ministarstvo trgovine nije uključilo u rešavanje tog problema, niti su na više poziva na razgovor reagovali predsednik države Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Radović kaže da su proizvođači očajni i da pojedini prete da će seći prste u znak protesta. 

„Tri godine radimo sa gubicima, dok se trgovci bogate. U brdsko-planinskom kraju nemamo čime da se bavimo osim proizvodnjom krompira, stočarstvom i proizvodnjom malina. Ostaje nam jedino da dignemo ruke od svega i tražimo način za iseljenje“, rekao je Radović.

Istakao je da „u ovoj zemlji postoje samo bogati i beda i da se od poštenog rada ne može živeti“.