"Danas" osudio pretnje Šešelja novinarki tog lista, pozvao nadležne da reaguju

Vesti 16. jul 201914:28 > 20:52
N1

Redakcija lista Danas saopštila je da je "zgrožena primitivnim napadom" narodnog poslanika Vojislava Šešelja na novinarku tog lista Snežanu Čongradin sa govornice Doma Narodne skupštine, dodavši da je posebno šokirana pretnjama koje joj je uputio.

„Pozivamo nadležne državne organe da adekvatno reaguju i zakonski spreče ovog političara i haškog osuđenika da vređa novinare i ugrožava bezbednost ljudi samo zato što drugačije misle“, navodi se u saopštenju.

Ako država u najkraćem roku ne pokaže rešenost da pravno sancioniše poslanika Šešelja, „smatraćemo da je vlast u Srbiji saučesnik u njegovom primitivnom i neljudskom radikalskom orgijanju“, navodi Danas.

Šešelj je prethodno u skupštinskoj raspravi naveo da bi novinarku Danasa Snežanu Čongradin osudio na 20 godina zatvora jer je napisala da je Srbija u Srebrenici počinila genocid.

 On je pogrdno nazivao i vređao Čongradin jer je u današnjem broju dnevnog lista u kome radi objavila reportažu iz Potočara u kojoj je, između ostalog, navela da je novinarka „u državi koja je počinila genocid i koja ni dan danas ne da se nije suočila sa tim, već je celokupno društvo u načelu sve dalje od tog procesa“.

„Ona kaže Srbija je izvršila genocid i to će proći nekažnjeno, a nama stižu primedbe da u Srbiji nema slobode štampa. A ja bih svakog ovakvog novinara poslao na 20 godina robije pa neka grade od njega mučenika i opozicionog lidera“, rekao je Šešelj.

„Kaže država u kojoj je novinarka, to je Srbija i to će proći nekažnjeno i nezapaženo, a nama stižu primedbe od EU da u Srbiji nema slobode štampe, a ja bih svakog ovakvog novinara , koji ovo napiše poslao na 20 godina robije, pa nek od njega grade opozicionog lidera, neka grade mučenika. Pazite, ona bi bila odličan opozicioni lider, ružnija je od Đilasa, i od Boška Obradovića i Sergeja Trifunovića, od Vuka Jeremića, ružnija je od sve četvorice“, rekao je Šešelj, dodajući da „Čongradin kaže da su Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava jedina prava vrednost i elita današnjeg društva“, da ih i zapad smatra elitom, a da su oni i ostali „kreteni koji se pojavljuju često u antisrpskim medijima zapravo sledbenici Biljane Kovačević Vučo što su joj prodali bubreg pa ni bubreg nije u njoj tuđi izdržao“.

Šešelj je rekao da se on možda grublje izražava, ali da nema tako loše reči kojima bi okvalifikovao ovakve ljude, preneo je Danas.

„Grozim se, ne daj Bože, da sam već na vlasti znao bih da se obračunam sa njima. Ovako, ja ne volim da kršim zakone, ….ako koga pregazim džipom, na džip sam nabacio gusenice, na otpadu sam našao sa nekog borbenog vozila, pa sledeći put kad budem gazio ove što mi zabranjuju ulazak u Skupštinu , to će ići po loju“, naveo je Šešelj zatraživši još jednom izmenu Krivičnog zakonika.

Tokom ovog izlaganja, predsedavajući Skupštine Vojislava Šešelja nije prekinuo.

UNS i NUNS: Neprihvatljive uvrede, predsedavajući morao da reaguje

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je zbog pretnji, uvreda i jezika mržnje narodnog poslanika i predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja koje je uputio novinarki Snežani Čongradin i traži da se javno izvini.

UNS ističe da je ovakvo komentarisanje i vređanje novinara neprihvatljivo posebno u najvišem zakonodavnom telu i smatra da je zaslužilo reagovanje predsedavajućeg parlamentom.

UNS podseća da novinari i narodni poslanici imaju pravo na greške i neslaganja sa tuđim mišljenjem, ali da su pretnje i vređanje nedopustivi.

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je uvrede upućene novinarki Danasa Snežani Čongradin, koje je u Skupštini Srbije izrekao poslanik i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

NUNS smatra da je takvo komentarisanje i vređanje novinarke od strane javnog funkcionera neprihvatljivo, a pogotovo kada je izrečeno u Narodnoj skupštini. NUNS navodi da je više puta upozoravao na neprimereno ponašanje Vojslava Šešelja i drugih poslanika u Narodnoj skupštini prema novinarima i smatra da je to direktna posledica stvaranja atmosfere netolerancije prema slobodi izražavanja i informisanja.

Na taj način javni funcioneri ne samo da ne osuđuju napade i pritiske na novinare, već podstiču takvo ponašanje, navodi NUNS. To udruženje pozvalo je predsedavajuću u Narodnoj skupštini da reaguje na ovakve istupe Šešelja i ostalih poslanika i zahteva od najviših državnih organa da osude takvo ponašanje javnih funkcionera.

Pretnje osudile i Inicijativa mladih i Žene u crnom

Pretnje i uvrede koje je u koje je na račun novinarke „Danas“ Snežane Čongradin izrekao lider SRS Vojislav Šešelj u Skupštini Srbije, osudile su i nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava i Žene u crnom.

Žene u crnom ocenile su da su takve izjave direktna posledica „atmosfere linča i nasilja koju kreira vlast Aleksandra Vučića, kao i opšte kampanje negiranja genocida i zločina u medijima pod kontrolom vlasti“.

„U ovoj kampanji učestvuju svi nivoi vlasti, od premijerke Ane Brnabić koja negira genocid i ne priznaje presude nadležnih sudova, do poslanika vladajuće partije koji otvoreno slavi genocid u Srebrenici. Podsećamo da državni organi nisu reagovali na brojna kršenja zakona od strane ratnog zločinca Vojislava Šešelja, te je očigledno da on od strane vlasti ima dozvolu da preti, vredja i napada neistomišljenike“, navodi se u saopštenju.

Ta nevladina organizacija je osudila i odusustvo reakcije predsedništva Skupštine koje je dozvolilo da se sa skupštinske govornice iznose pretnje, ocenjujući ih pretnjama srmću.

Inicijativa mladih zatražila je od predsednika Republike i predsednice Vlade, predsednice Narodne skupštine i članova vladajuće koalicije da osude pretnje Šešelja i da ga „konačno, fizički i metaforično, iznesu“ iz Narodne skupštine Srbije tako što će primeniti Zakon o izboru narodnih poslanika. „Takođe, hitno zahtevamo od javnog tužilaštva da ispita Vojislava Šešelja i istraži pretnje koje je uputio“, navela je inicijativa.

Šešelj je ponovio predlog izmene Krivičnog zakona od ranije, da svako ko govori da je u Srebrenici počinjen genocid, mora biti osuđen za „robiju”, a svoju monstruoznu tehniku zastrašivanja podigao je za lestvicu izjavom da ukoliko on bude na vlasti, znaće kako da se obračuna sa protivnicima – tako što bi svojim džipom gazio političke protivnike pošto je za isti nabavio gusenice, navela je Inicijativa.

„U ovom nasilničkom aktu, Vojislav Šešelj nije poštedeo uvreda ni Stašu Zajović kao ni preminulu Biljanu Kovačević Vučo. Svođenje reči i dela žena na njihov fizički izgled i grube uvrede istog deo je seksističke i mizogine politike koju sprovodi Vojislav Šešelj“, istakla je ta organizacija.

Pretnje upućene Snežani Čongradin, ocenjuje se, direktna su posledica negiranja i ćutanja predstavnika države Srbije o odgovornosti za genocid u Srebrenici i nepostojanja elementarne ljudske empatije prema porodicama žrtava genocida.

Umesto da se u ovim danima, osude pretnje od strane Šešelja, kao i nasilni pokušaj prekidanja pozorišne predstave „Srebrenica: Kad mi ubijeni ustanemo”, premijerka Ana Brnabić je ponovo iskoristila priliku da negira genocid u Srebrenici manipulišući brojem žrtvama srpske nacionalnosti u Podrinju, koje umesto igre brojevima takođe zaslužuju priznanje i poštovanje od strane države Srbije, navodi ta NVO.

„Na današnji dan, kada su pre 24 godine u okviru genocida u Srebrenici izvršena ubistva 1200 civila na vojnoj ekonomiji Branjevo i 500 civila u Domu kulture u Pilici, tema mora biti politika koju Srbija bira – odbrana Velike Srbije ili Evropa koja vrednuje mir i slobode. Testovi za političare tu ne manjkaju: danas mogu osuditi pretnje prema medijma koji izveštavaju o izrazima solidarnosti i empatije prema žrtvama genocida u Srebrenici“, zaključila je Inicijativa.

LSV: Šešelj i dalje sprovodi svoju politiku mržnje

Vojislav Šešelj i dalje nesmetano sprovodi svoju politiku mržnje, saopštila je Liga socijaldemokrata Vojvodine, ovim povodom.

Ako vlast ćuti, pozivamo javnost da reaguje, navodi se u saopštenju LSV koja najstrože osuđuje najnoviji neprimereni istup osuđenika za ratne zločine Vojislava Šešelja.

„Od Vojislava Šešelja se i ne može očekivati ništa drugo do sejanja mržnje i pretnji, ali od vlasti treba očekivati da zaštite integritet novinara, ali i drugih javnih ličnosti, koji su često na udaru neodgovornih političara. Moraju se oglasiti sve demokratske političke stranke, novinarska udruženja, nevladin sektor, akademska javnost, ukazuje LSV i dodaje da se javni prostor se ne sme prepuštati političarima koji šire mržnju“, smatra LSV.

DS: Zemlja u kojoj parlamentom odjekuje poziv na linč – nije demokratska

Demokratska stranka osudila je „atak“ lidera radikala na novinarku lista Danas, navodeći da „zemlja u kojoj pravosnažno osuđeni za najteže zločine može u najvišem zakonodavnom telu punim glasom i mandatom ugrožavati slobodu ljudi, vređati neistomišljenike i pretiti gnusno ženama – nije demokratska“.

„Zemlja u kojoj parlamentom odjekuju reči mržnje i pozivi na linč nije parlamentarna. Predsednik zemlje može lično da prezire bolje, uspešnije i umnije, ali ne sme da pomiluje dopuštanjem da se aktivizam zasniva na podelama i mizoginiji. Ćutanje je odobravanje, nečinjenje podsticanje, nekažnjavanje saučesništvo“, stoji u saopštenju.

Nova: Primitivni i najprizemniji oblik napada

Forum mladih Nove stranke osudio je, kako se navodi, „primitivni i najprizemniji oblik napada“ Šešelja na novinarku lista Danas, „kao i zloupotrebu institucije Narodne skupštine, sa čije govornice je svoje uvrede uputio“.

„Postupak u maniru radikalskih perjanica, koje su svoje govore gradile, i još gore – primenjivale u praksi mračnih 90-tih godina, ne samo što je unizio zvanje narodnog poslanika, koje pomenuti nažalost nosi, već još jednom dokazao da je Parlament, umesto zakonodavnog i kontrolnog tela jedne države, pretvoren u prostor za okršaj sa neistomišljenicima i gušenje slobode govora i demokratije“, stoji u saopštenju.

Forum mladih Nove stranke apelovao je na nadležne organe da hitno reaguju i „stanu na put ovakvim i sličnim atacima kako bismo svi zajedno jednom za svagda radikalsku retoriku i metode obračuna, ali i ideologiju, zauvek ostavili na smetlištu istorije, a Srbiju poveli putem modernih evropskih zemalja 21. veka.“