Novinarka posle tri godine blaćenja: Ne plašim se ako me i fizički napadnu

N1

Novinarka iz Valjeva i urednica portala kolubarske.rs Darija Ranković već tri godine trpi najgrublje vređanje zbog svog rada. Napadi su vrhunac doživeli na portalu valjevskapodvala.com. Ona za N1 kaže da veruje da je cilj svih tih napda da prestane da radi na način na koji radi i poručuje da neće odustati, makar je na kraju fizički napali.

Darija Ranković je objasnila da su napadi na nju počeli 2016. godine kada je Zoran Majdak kupio Radio Valjevo. Tada je u programu emitovano saopštenje u kojem je ona nazivana lažovom, a koje su potpisali Majdak i glavni i odgovorni urednik. Napadi su se nastavili u julu i avgustu 2017. godine.

„Obratio se otvorenim pismom i najstrašnije me vređao, i lično i profesionalno. Vređao je i moju porodicu. Nazivao me je samozvanom novinarkom koja ima nepismene tekstove“, kaže Ranković.

POVEZANE VESTI

Pošto nije zaplašena ovim uvredama, nastao je portal koji je kopija njenog u cilju dovođenja čitalaca u zabludu, dodaje sagovornica N1.

Ni posle toga ona nije prestala da izveštava o dešavanjima u Valjevu na način kako je to ranije radila, zbog čega su, tvrdi, počele da se odbjavljuju tekstovi u kojima se navodi da je lažov, da reketira one koji ne žele da sarađuju s njom, da ima ljubavnika i da diluje drogu.

Upitana kako živi i radi u takvoj atmosferi, Darija Ranković kratko odgovara – teško je.

„Verovatno žele da dignem ruke od svega i da sačuvam sebe i svoje zdravlje. Olakšavajuće je što je Valjevo relativno mali grad. Većina me poznaje, većina sugrađana me gleda u oči i zna da to nije tačno“, kaže urednica portala kolubarske.rs.

Vrhunac omalovažavanja i napada na valjevsku novinarku doživeo je na portalu valjevskapodvala.com. Ranković sumnja da iza njega stoji ista ekipa koja je i iza drugih medija preko kojih trpi napade. Pošto je formalna adresa portala u Madridu, a urednik Španac, Ranković se obratila policiji kako bi utvrdili ko stoji iza tog sajta. Kako kaže, neposredno pred razgovor za N1 dobila je poziv da je policija počela da postupa po tom slučaju.

„Na tom portalu blate i vređaju ne samo mene, napadaju još jednu koleginicu koja takođe ima portal i odbornika Ljubomira Radovića, koji je profesor geografije u jednoj osnovnoj školi. Tu su otišli sa bljuvotinama i odvratnim tekstovima 100 koraka više“, ističe naša sagovornica.

„Kažu mi da kritikujem vlast. Ja ne kritikujem vlast, oni sami sebe kritikuju. Ja samo prenosim ono što rade, a ako je to što sam prenela loše – krivi su oni“, kaže Ranković i dodaje da su napadi na nju jedan od načina da kolubarske.rs prestanu da pišu o tome gde odlazi novac iz lokalnog budžeta, kako se deli među partijskim drugovima i kako se nameštaju javne nabavke. 

Protiv Zorana Majdaka podnela je tužbu još pre dve godine, a od tada je održano pet ročišta na kojima se optuženi ni jedanput nije pojavio.

„Ohrabren nepostupanjem suda ili time što se ništa nije desilo on je nastavio mene da vređa, da blati još žešće“, ističe Darija Ranković i dodaje da veruje u institucije države iako sa njima nema dobrog iskustva.

Govoreći o finansiranju lokalnim medija u Valjevu, objašnjava da oni koji kritikuju vlast ne prolaze ili prolaze sa smešno malim iznosom.

„A svi oni mediji koji ne pišu toliko o malverzacijama, o trošenju novca, koji pretežno prenose saopštenja i bave se laganijim temama, na konkursu su prošli bolje od nas“, kaže urednica portala kolubarske.rs.

„Verujem da i moj grad i ova zemlja ne treba da budu grad i zemlja bahatih i primitivnih, gde će laž i prevara da vladaju, gde će korumpiani da vladjau. Došlo je vreme kada mali ljudi koji nemaju vrline, znanja i veština, a imaju ogromne ambicije, vladaju našim životima. Iz Valjeva mladi odlaze jer to nije više ta sredina“, kaže naša sagovornica.

Upitana čega se najviše plaši kaže da je bila spremna na sve kada je ušla u novinarstvo i odlučila da se temama bavi na kritički način.

„Ne plašim se, ako će i da me fizički napadnu, bože moj“, zaključila je Darija Ranković.