NDNV: Odlukom suda Vučićević zbog uvreda da plati 100.000 dinara Gruhonjiću

Vesti 17. jul 201911:19 > 13:05
N1

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je da je zadovoljno sudskom presudom kojom je sankcionisan tabloid Informer i njegov odgovrni urednik Dragan Vučićević zbog uvreda na račun novinara i porogramskog direktora NDNV-a Dinka Gruhonjića.

„Iako je reč o maratonskom procesu, važna je poruka ove presude da se govor mržnje i javno blaćanje istaknutih novinara koji profesionalno rade svoj posao ipak sankcioniše“, navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, pravosnažna presuda Apelacionog suda u Beogradu je doneta 16. maja, a njome je odbijena žalba tuženih na prvostepenu presudu iz juna 2017. godine.

„Na osnovu pravosnažne sudske presude, tuženi su obavezni da tužiocu isplate sto hiljada dinara sa zateznom kamatom na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti, ugleda i prava ličnosti“, navodi NDNV.

Istom presudom glavnom uredniku Informera zabranjeno je da u tom mediju ponovi uvrede koje su iznošene protiv Gruhonjića pod pretnjom novčane kazne. Vučićeviću je naloženo i da objavi ovu sudsku presudu u listu.

„Dinko Gruhonjić će novac koji dobije na osnovu ove presude uplatiti u fond crowdfunding kampanje NDNV namenjene portalima VOICE, Autonomija i Autonomija na mađarskom jeziku, s ciljem jačanja nezavisnog novinarstva, kao jedine brane tabloidnom ludilu“, piše u saopštenju.

Gruhonjić: Sadržaj koji uređuje Vučićević ne smatram novinarstvom

Neko će reći da nije u redu da novinari tuže novinare, ali ja nisam imao tu dilemu, izjavio je za FoNet novinar Dinko Gruhonjić povodom sudske presude.

Gruhonjić je za FoNet rekao da „novinoliki“ sadržaj koji uređuje Dragan J. Vučićević ne smatra novinarstvom.

„Reč je o antinovinarstvu i o medijima koji postoje upravo da bi uništili integritet novinarske profesije. Da živimo u uređenoj državi, siguran sam da takvi mediji ne bi ni mogli da postoje ukoliko bi se primenjivali zakoni“, ocenio je Gruhonjić za FoNet.