Pretnje i uvrede Šešelja u Skupštini, od predsedavajućeg samo – hvala, profesore

Vesti 17. jul 201919:04 > 19:05
Screen shot

Uvrede u prvom planu, zakoni kao i same teme sednica - u drugom. Tako već mesecima izgledaju zasedanja Skupštine Srbije. Spodobe, izdajnici, ustaše, narkomani - češće se čuje za govornicom parlamenta nego obrazloženja članova zakona i stvarnih pitanja poslanika članovima Vlade.

Na uvrede i pretnje izrečene u najvišem zakonodavnom telu niko od nadležnih državnih organa ne reaguje.

„Reč ima profesor doktor Vojislav Šešelj“, rekao je predsedavajući u Skupštini.

POVEZANE VESTI

„Ta Snežana Čongradin koja liči na mugosa, ona kaže Srbija je izvršila genocid, a ja bih svakog takovog novinara koji ovo napiše poslao na 20 godina robije. Ružnija je i od Đilasa i od Boška Obradovića i od Sergeja Trifunovića, Vuka Jeremića, ružnija je od sve četvorice“, izgovorio je tokom izlaganja Šešelj.

„Hvala, profesore Šešelj“, rekao je predsedavajući Skupštine.

Hvala, profesore – bila je jedina reakcija potpredsednika skupštine Vladimira Marinkovića na vređanje i pretnje upućene novinarki Danasa.

Njegov kolega, potpredsednik skupštine iz SPS, Đorđe Milićević kaže da nije predsedavajući kriv, već da je poslovnik nedorečen.

„Nisam prisustvovao tom delu sednice, ne mogu da preciziram šta je gospodin Šešelj govorio, rekao sam da svako odgovara za izgovorenu reč i za svoje postupke, ali sam vam rekao da je poslovnik i tom delu, kada govorimo o postavljanju poslaničkih pitanja, nedorečen“, kaže Milićević.

Ako je poslovnik nedorečen, zakoni nisu, kaže Aleksandra Jerkov iz Demokratske stranke, koja je i sama često na meti Šešeljevih napada, ukazujući da je problem mnogo širi.

„On je osuđeni ratni zločinac koji sedi u skupštini, iako zakonski na to nema pravo i koji sa te pozicije narodnog poslanika, vređa, preti, maltretira, mrzi, i sve što već radi decenijama, međutim naš problem je mnogo veći od Vojislava Šešelja i on se zove pravna država, a njega vidimo svakog momenta kada on takve stvari radi, a niko na to u državi ne reaguje“, rekla je ona.

Nije parlament glasno reagovao ni kada je meta Šešelja bio ministar Rasim Ljajić. Zato se u skupštini danas spekuliše zašto ministar za rad Zoran Đorđević brani Ljajićeve zakone.

Problem je ukoliko neki ministar ne sme da dođe u Skupštinu zbog toga što će ga neki poslanici, među njima i osuđeni ratni zločinci maltretirati.

N1: Da li je tačno da ministar Ljajić neće da dođe zbog uvreda koje mu je upitio Vojislav Šešelj?

„To ćete morati da pitate gospodina Ljajića“, odgovara Milićević.

Jedina skupštinska reakcija na Šešeljevo izlaganje došla je od samih radikala koji su nezadovljni onima koji su uvrede osudili.

„Juče se razbuktala ta masa… sinoć na druševnim mrežama, danas i na mrežema i u antidržavnim, a ja kažem i antisprskim medijima“, rekla je Radeta u Skupštini. Milićević je na to odgovorio – hvala, koleginice.