Seferi: U Prištini vanredna situacija posle ostavke Haradinaja

Vesti 19. jul 201917:22 > 19:13
Izvor: N1

U Prištini je "vanredna situacija" posle izjave Ramuša Haradinaja da podnosi ostavku na mesto predsednika Vlade Kosova, izjavio je za FoNet novinar Idro Seferi.

On je rekao da u Prištini niko nije očekivao da će Haradinaj podneti ostavku na današnjoj redovnoj konferenciji za medije.

Prema rečima Seferija, koji se nalazi u Prištini, za sada nema nikakve zvanične reakcije ni vlasti ni opozicije na Haradinajevu ostavku.

Seferi smatra da bi trebalo očekivati raspsivanje prevremenih izbore u skorije vreme.

On je istakao da će opozicija moći da formira vladu bez Srpske liste, ukoliko obezbedi još tri poslanika.

Bećaj: Ostavka dokaz moralnog čina

Politički analitičar Beljulj Bećaj ocenio je da je odluka Ramuša Haradinaja da podnese ostavku „dokaz moralnog čina odgovornog nosioca državnih funkcija koji je uvek spreman da se suoči sa sumnjama na njegovo delovanje tokom rata“.

„Haradinaj je dokazao da je uvek spreman da se suoči sa optužbama za dela za koja se sumnjiči. I ovog puta će se dokazati argumentima koliko je tužilaštvo imalo dokaza za eventualnu krivicu“, kazao je Bećaj agenciji Beta.

On je ocenio da je „veoma interesantno“ zbog čega je Haradinaj po drugi put pozvan da se pojavi pre tim sudom, utoliko pre što je, po rečima Bećaja, u prethodnom sudjenju (pred Haškim tribunalom) analizirana njegova ratna prošlost i oslobodjen je svih optužbi.

Seljmanaj: Poziv Specijalnog tužilaštva nepravičan

Na odluku Haradinaja reagovao je i poslanik Alijanse za budućnost Kosova Rasim Seljmanaj koji je ostavku nazvao „šokantnom“, a odluku Specijalnog tužilaštva da se Haradinaj pozove kao osumnjičeni „nepravičnom“.

„Neočekivana i šokantna vest. Nisam mislio da Haradinaj može biti pozvan od strane Specijalnog suda, ali ovo je stvarno izuzetno neočekivano i čudno“, rekao je Seljmanaj za KTV i dodao da se tim činom vide „posledice jednog nepravičnog suda kao što je Specijalni sud, koji je formiran samo da bi se sudilo Albancima, pripadnicima bivše OVK“.

Advokat: Haradinaj čuva dostojanstvo zemlje i naroda

Advokat Arianit Koci ocenio je da je Haradinaj „heroj“ i da će „kao i uvek do sada“ izaći kao pobednik i iz ovog slučaja.

„Uvek je u istoriji bilo pojedinaca koji su nosili teret svih svojih ljudi. Mi ih zovemo heroji. Takav je Ramuš“, rekao je Koci.

On je ocenio da Haradinaj odlukom da podnese ostavku „čuva dostojanstvo zemlje i naroda“.

„Teško je za njega, teško za njegovu porodicu, ozbiljno za sve nas. Međutim, čak i u ovoj bici će pobediti“, naveo je advokat.

Haziri: Neočekivan poziv suda

Potpredsednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri ocenio je da je poziv Specijalnog suda bio neočekivan, ali i dodao da će Haradinaj, kao i prvi put u Haškom tribunalu, „i pred ovim sudom dokazati čistotu borbe OVK“.

Haziri je dodao da poziv Haradinaju dokazuje da bilo ko može biti pozvan da se pojavi pred tim sudom.

„Haradinaj je još jednom ostavio funkciju premijera. To je uradio u znak poštovanja prema svojoj zemlji, praveći razliku između sebe kao premijera i osumnjičenog“, kazao je Haziri.

Beriša: Koliko puta Ramuš treba da svedoči da je nevin?

Poslanik Skupštine Kosova iz redova Socijaldemokratske inicijative Zafir Beriša ocenio je da je poziv Specijalnog suda za premijera Ramuša Haradinaja „ruganje državi Kosovo“.

„Koliko puta Ramuš treba da svedoči da je nevin i da je rat OVK bio ispravan? Držite se Ramuše, Kosovo je s vama i u ovoj prilici“, naveo je Beriša na društvenim mrežama.