Ponoš: Kako sada stvari stoje, nema smisla izlaziti na izbore

Vesti 19. jul 201921:39 > 21:42
Beta

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da "kako sada stvari stoje, nema smisla izlaziti na izbore" na proleće 2020. godine, jer je malo verovatno da vlast pristane na uslove o uspostavljanju uslova za fer i demokratske izbore, koje je postavila grupa stručnjaka, a podržao Savez za Srbiju.

„Režim ne pokazuje ni trunku dobre volje da stvari pomeri s mrtve tačke, a ne vidim da se bilo šta menja. Dali smo rok od šest do devet meseci, vreme curi i rok ističe. Hajde sa sačekamo do septembra da vidimo da li će da se desi čudo. Neće i nisam optimista, ali pokažimo ozbiljnost i odgovornost i sačekajmo“, rekao je Ponoš u Kragujevcu na tribini „Slobodno na Trgu slobode“.

Ponoš je naveo da bi trebalo sačekati da li će režim reagovati i na pritiske spolja, ali da ni u vezi s tim nema mesta optimizmu, jer je situacija kao „perfektna oluja“.

„Niti je njima potrebna vibrantna demokratija u Srbiji, niti je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u stanju da je uspostavi. On ne vodi Srbiju u Evropu, nije tamo ni krenuo, nije zapravo nigde krenuo. Vučić bi hteo da to putovanje traje večno, jer kada bi stigao u Evropu, tamo bi bio višak“, rekao je Ponoš.

Ponoš je naveo da nema smisla izaći na „izbore koji su šarada“, jer se time daje legitimitet nedemokratskom režimu, i dodao da se ne slaže sa onim potpisnicima Sporazuma sa narodom koji misle da bi trebalo izaći na izbore, jer smatra da bi opozicija time „pucala sebi u nogu“.

„Ne mogu, isto tako, ni da se složim sa onima koji ne predstavljaju nikoga osim same sebe, u ovom slučaju dvoje mladih ljudi, koji su dvoje od pet miliona, a koji kažu da neko ne može da šeta na protestima. Da bi tako nešto ultimativno rekao, moraš da kažeš i koliko divizija imaš ili da si ostvaren i da tvoja reč ima težinu“, rekao je Ponoš.

Ponoš je istakao da nije slučajno što su se mnogi distancirali od političkih stranaka, jer je Vučić uložio ozbiljan napor i sproveo politički inženjering da se to dogodi urušavanjem svih institucija i blaćenjem svih koji drugačije misle.

„Tome su doprineli i oni koji su podržavali bele listiće i izmišljenog lika Belog Preletačevića, a pre toga hvalili Vučića prve dve godine njegove vlasti, a sada kritikuju opozicione stranke. Neka osnuju svoju stranku, pa neka se vidi koliko građana podržava njihove ideje“, rekao je Ponoš.

Milenković: Samoodbrana nema nameru da se bavi politikom

Glumac Radoslav Rale Milenković, jedan od osnivača neformalne grupe „Samoodbrana“, rekao je da „bojkot izbora mora biti apsolutan, radikalan, oštar, definitivan i bez diskusije“.

„Ne može se izaći na utakmicu vezanih ruku, nogu i očiju. Jednaka pravila moraju da važe zasve. Prvo moramo da postanemo normalno društvo. Plemenske zajednice funkcionišu bolje od Srbije. Mislim da bi režim trebalo ignorisati, jer je reč o jednoj simulacija, smišljena da bi neko uzeo velike pare. Oni su sami sebe izmislili i sami su sebi stvarnost“, rekao je Milenković.

Milenković je istakao da „Samoodbrana“ nema nameru da se bavi politikom, jer nije zbog toga ni nastala, niti su njeni osnivači ljudi u godinama u kojima bi se trebalo baviti politikom.

„Jedan od zadataka ’Samoodbrane’ jeste da pronađe ljude koji će Srbiju učiniti normalnom zemljom, da nađe nove ljude. To je proces koji traje i mi ćemo biti podrška tim ljudima“, rekao je Milenković.