Haradinajev potez se u Prištini ocenjuje kao dostojanstven

Vesti 20. jul 201918:38 > 19:12
Izvor: REUTERS/Laura Hasani

Ostavka premijera Kosova Ramuša Haradinaja se na Kosovu uglavnom pozitivno komentariše kao dostojanstven postupak. Imajući u vidu da je on već dva puta oslobođen pred međunarodnim sudovima u vezi sa optužbama za ratne zločine, neki posmatrači ne isključuju mogućnost da u pozadini njegovog pozivanja u Hag stoje razlozi političke prirode.

Kosovo posle Haradinajeve ostavke ima dva izbora, raspisivanje prevremenih izbora ili da vladajuća koalicija imenuje novog mandatara. Opozicija insistira na što bržem raspisivanju vanrednih izbora, iako prema ustavu predsednik Kosova ima pravo da pokrene konsultacije o novom mandataru.  

„Treba odmah da idemo na izbore. Mislim da nemamo zašto da odugovlačimo stvari, sve ove manipulativne aritmetike su problem i nisu rešenje. Želimo da se odmah raspišu izbori i da počnu konsulaticije sa političkim strankama. Znamo da je to u rukama predsednika“, rekao je Aljbin Kurti, lider opozicionog pokreta Samoopredeljenje.

POVEZANE VESTI

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je ovo politički trik, prištinski poznavalac političkih okolnosti, Ramuš Tahiri, kaže da su takve izjave politička paranoja.  

„Ovo je politička paranoja i svodi se na teorije konspiracije. Sud je nezavisan, uvek je bio nezavisan. Dokazi su dokazi, postupak je postupak. Onaj koji ide pred sud ne može vršiti javnu funkciju i to je obaveza, to je rekao i Stejt Department, da podržava Haradinajevu volju i obavezu da se odazove sudu. Nečasno je komentarisati da li će on biti zadržan ili pušten“, ocenjuje kosovski analitičar Ramuš Tahiri.

Albanci sa Kosova kažu da je ostavka Haradinaja dobrodošla, ali ne i razlog njegove ostavke.

– Razlog podnošenja ostavke mi se ne sviđa, jer znači da je on bio prinuđen.

– Žao mi ga je. Ipak bih želeo da ostane do kraja, učinio je dobre stvari.

– Mislim da je ovo normalan korak koji je trebalo i ranije možda da donese, jer je njegova Vlada imala problema još od početka.

Nekadašnji komandant OVK, Ramuš Haradinaj već drugi put podnosi ostavku na poziciju premijera Vlade Kosovo kako bi se odazvao međunarodnim sudovima za ratne zločine. Prvi put je ostavku podneo 2005. godine, kada je dobrovoljno otputovao za Hag pošto mu je u Prištini uručena optužnica.  

Danas je saopsteno da su osim Haradinaja u Hag pozvani i bivši portparol OVK i nekadašnji predsednik Skupstine Jakup Krasnići, kao i bivši član Glavnog štaba OVK i predsednik Ogranka Demokratske partije Kosova (DPK) Sokolj Bašota.