Posečena stabla s Košutnjaka – prodata, kupac tvrdi da je odbornik SNS

Vesti 22. jul 201918:55 > 18:58
N1

Košutnjak, takozvana pluća Beograda, ima sve manje drveća. Seku se borovi, hrastovi, javor, lipa i kestenovi kako bi 2021. nikla dvorana za džudo, tekvondo, karate, streljaštvo i sportsko penjanje. Za gradnju tog objekta iz budžeta Republike izdvojeno je 12 miliona evra, a udruženje građana kaže da je seča, koja gradnji prethodi, nelegalna.

Posle borova, na red su došli i hrastovi. Palo je još 13 stabala na Košutnjaku, kako bi se raščistio teren za gradnju sportske dvorane. Iako se na panjevima vidi da je drveće „označeno“, u udruženju „Stop uništavanju Košutnjaka“ tvrde da je seča nelegalna.

„Kada smo mi stigli, zatekli smo trinaest panjeva i samo na nekima je bila ova oznaka. A sada svi imaju tu oznaku“, kaže Jovana Deljanin iz tog udruženja.

N1: I na šta sumnjate?

Deljanin: „Sumnjamo da su naknadno obeležini tom oznakom“.

N1

  Stanari zabrinuti za zelenilo napominju da tu gde su, u petak, posečena poslednja stabla nije ni bila zona gradilišta. Mada je nova sedmica osvanula samo sa jednim panjem izvan ograde.

„Sad vidim da su stavili ogradu i da je ograda pomerena… I ljudi koji su je stavili kažu da je pomerena za jedno 50 cm, ka spoljašnjosti.  Tako da su ta stabla koja su bila van ograde, posečena, panjevi su sad u gradilištu“, kaže stanarka Vesna Milojević.

Samo što su isečena, stabla su odvezena oko dva kilometar dalje – kod kupca. Završila su u dvorištu privatne kuće, kod čoveka koji tvrdi da je funkcioner Srpske napredne stranke, međutim, nije želeo da otvori kapiju ekipi televizije N1.

N1: Šta mislite da li su legalno isečena ta stabla?

Kupac: „Legalno. Imate šumara, njega pitajte, Željka“.

N1: Jel istina da ste Vi odbornik SNS-a?

Kupac: „Pa jesam, nažalost. Mislim, nije nažalost, jesam odbornik SNS-a.

N1: Odbornik SNS-a u Opštini?

Kupac: Da.

N1: Kako ste saznali da će stabla biti na prodaju?

Kupac: Pa sreo sam čoveka na ulici, imao je kamion i drva.

N1: Dobro, koliko ste platili po metru?

Kupac: Šta Vas briga.

I vozača kamiona, ali i drvoseče stanari Košutnjaka prijavili su policiji. Naposletku svi su, tokom vikenda, završili u stanici i dali izjave.

N1: Šta su Vama rekli u policiji, šta je utvrđeno?

„Utvrdili su da nije postojao radni nalog, ni putni nalog, za taj kamion sa četvoricom drvoseča koji su došli sa Divčibara navodno… Nisu imali plan seče, nisu znali ni šta je plan seče, nikakav dokument“, kaže Dejan Jovanović iz udruženja „Stop uništavanju Košutnjaka“.

POVEZANE VESTI

Da li je bio plan da se i hrastovi iseku, na pitanje televizije N1 investitor buduće sportske dvorane – Zavod za sport Republike Srbije – ne odgovara. Da li su naprasno proširili zonu gradilišta, ne odgovara ni izvođač radova VD Konkord vest.

U policiji kažu, da su izveštaj o slučaju prosledili tužilaštvu, ali da se tužilac izjasnio da nema elemenata krivičnog dela.