Gojković zove opoziciju da zajedno promene Poslovnik i donesu Kodeks o ponašanju

Vesti 22. jul 201918:54 > 19:09
Tanjug/Sava Radobvanović

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković ponovo je pozvala poslanike opozicije da se vrate u skupštinske klupe. Ovoga puta da bi zajednički izradili novi skupštinski Poslovnik o radu i Kodeks o ponašanju, kako bi se, kaže, onemogućilo neprimereno ponašanje i uvredljive izjave poslanika.

Nedelju dana nakon što je u skupštinskoj sali lider radilkala Vojislav Šešelj uputio niz uvreda i pretnji novinarki Danasa Snežani Čongradin, oglasila i predsednica parlamenta i objasnila zašto tek sada reaguje. 

„Prošle nedelje iz objektivnih razloga nisam mogla da predsedavam parlamentom Republike Srbije. Moja saznanja su medijska saznanja o nastupu poslanika Vojislava Šešelja u kom se na jedan neprimeran način obratio uvredama upućenim novinarki, ako se ne varam dnevnog lista Danas“, rekla je predsednica Skupštine nedelju dana kasnije.  

POVEZANE VESTI

Potrebno je promeniti Poslovnik o radu i doneti Etički kodeks za narodne poslanike, kaže predsednica Skupštine, ali za to traži podršku.  

„Sada sam još više ubeđena da poslanici opozcije imaju velikog razloga da se vrate da radimo ovde u parlamentu Republike Srbije na dva zaista važna akta koji će onemogućti ovakve primere. Taj posao će biti veoma delikatan, ja ne želim niti mogu da donesem neki oktroisani akt, da to donesu samo poslanici vladajuće većine. To mora da se donese u saglasju svih poslaničkih grupa“, objašnjava Gojković.

I potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković, koji je na Šešeljevo izgladnje reagovao samo sa „hvala profesore“, tvrdi da mu poslovnik nije dozvoljavao drugačiju reakciju.

„Što se tiče moje odgovornosti, ništa ne stoji. Jednostavno sam radio svoj posao u skladu sa Poslovnikom i procedurama koje su definisane u Narodnoj Skupštini, a koje nismo mi doneli“, pravda se Marinković.

Upitan da li je baš morao da se zahvali Šešelju posle takvog govora, on odgovara da je to izaraz osnovne pristojnosti da se govorniku kaže hvala.

„Ništa drugo, samo izvolite i hvala svakom narodnom poslaniku“, objašnjava potpredsednik Skupštine.

Ni aktuelni Poslovnik ne dozvoljava uvrede, odgovora opozicija i navodi da nije problem u Poslovniku, već u zloupotrebi koju sprovodi vladajuća većina.    

„Mislimo da je ovo još jedan pokušaj da gospođa Gojković prekine bojkot parlamenta, koji se pokazao kao najefikasniji vid borbe protiv obesmišljavanja parlamenta“, rekao je samostalni poslanik Jovan Jovanović.  

„Mi smo bili jasni. Jedini razgovr koji mi imamo sa poslanicima SNS jeste razgovor o ostvarivanju uslova za fer izbore“, ističe poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov.

Iako razgovori o fer izborima nisu u ponudi vlasti, predsednica Skupštine ne gubi nadu.

„Maja vrata su otvorena. Ja ih pozivam. Mi imamo toliko posla, mislim da bi bilo manje tenzija van ove zgrade kada bi se poslanici vratili i kada bi nastavili da radimo“, poručuje predsednica Skupštine.