NUNS osudio sinhronizovane napade tabloida na KRIK, UNS osuđuje pretnje

Vesti 23. jul 201915:09 > 15:54
Logo

Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje sinhronizovane napade prorežimskih tabloida i državnih funkcionera na istraživački portal KRIK, zasnovane na iskonstruisanim optužbama, i pruža punu podršku novinarima ove redakcije u daljem radu na razotkrivanju kriminala i korupcije.

Tabloid „Srpski telegraf“ objavio je članak pod naslovom „Kako se realizuje plan za slom vlasti i predsednika Srbije: Vučića ruše i preko beba“, u kojem se lažno optužuju novinari KRIK-a da su nevenčanu suprugu Predraga Malog spopali nasred ulice i pratili je do ulaza u zgradu.  

„Srpski telegraf“ je uz tekst objavio i snimke sigurnosnih kamera koji navodno prikazuju kako „novinar KRIK-a prati nevenčanu suprugu Malog“, ali na snimcima, kako saopštavaju iz KRIK-a, nije njihov novinar već nepoznata osoba koja nema veze sa redakcijom.

POVEZANE VESTI

Uz to Milan Lađević, glavni urednik „Srpskog telegrafa“, gostujući na TV Pink, na osnovu zloupotrebljenih snimaka sa sigurnosnih kamera i lažnih tvrdnji, optužio je KRIK da koristi „japansku metodu praćenja“ i da je deo nekakve tajne operacije „Omča“, koju navodno sprovode zapadne ambasade sa ciljem da sruše Aleksandra Vučića i SNS sa vlasti.  

Optužbama da su novinari KRIK-a državni neprijatelji potom su se pridružili i visoki državni funkcioneri Zorana Mihajlović, Goran Vesić, Miroslav Lazanski, Nikola Nikodijević, Miloš Vučević, Dubravka Filipovski, navodi NUNS.

NUNS upozorava da je ovaj slučaj još jedan u beskrajnom nizu brutalnih pritisaka na novinare poslednjih godina, zasnovanih na lažnim i tendecioznim tvrdnjama, što sve one koji nisu po volji vlasti dovodi u poziciju legitimnih meta za napade i optužbe svake vrste.

O ovome svedoče i nove pretnje koje su odmah nakon ovih optužbi upućene novinarima Krika preko društvenih mreža, zaključuje se u saopštenju. 

„I ranije smo se nalazili na meti napada te vrste. Napadaju nas lažima i stvarima koji nisu tačne. Osoba na fotografijama za koju navode da ga je KRIK angažovao, nema veze sa KRIK-om. To je apsolutna laž. I druge stvari su upakovane tako da ispada da smo radili nešto što nije u redu. Sve što smo mi radili je da smo dolazili do zgrade da bismo videli Predraga Malog. Nismo pratili njegovu nevenčanu suprugu. Uvek se pridržavamo novinarskih standarda“, istakla je Dragana Pećo, novinarka KRIK-a, gostujući u Novom danu.

Skrenula je pažnju i na to da su tabloidi naveli da su do navodnih podataka o KRIK-u došli „iz obaveštajnih izvora“, podsetivši da je tabloid Informer ranije objavljivao podatke o uredniku KRIK-a koje je dobijao iz Bezbednosno-informativne agencije.

UNS: Nedopustive pretnje istraživačkim novinarima i politička zloupotreba medija

Udruženje novinara Srbije osudilo je pretnje koje je portal KRIK dobio pošto je objavio tekst o navodnim koruptivnim vezama brata ministra finansija Siniše Malog sa firmom „Milenijum tim“. Kako je objavio KRIK, posle objavljivanja teksta „Srpskog telegrafa“ sa naslovom „Udarili na bebu i decu da bi rušili Vučića“ počele su da stižu pretnje redakciji preko društvenih mreža, poput „nećete još dugo“.   

UNS poziva medije na uzdržanost od politizacije istraživačkih tekstova i ističe da je pravo medija da istražuju teme od javnog interesa.  

UNS još jednom podseća da javne ličnosti imaju manji stepen zaštite privatnosti od običnih građana, a sa njima povezane ličnosti mogu da dele njihovu sudbinu samo ukoliko imaju saznanja od značaja za javnost i temu koju novinari istražuju.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović izjavio je juče „Srpskom telegrafu“ da novinari imaju pravo da istražuju život javnih ličnosti, ali i doveo u pitanje primerenost uznemiravanja majke sa detetom. List ga je, međutim, u članku pogrešno predstavio kao „državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja“, a KRIK je danas ponovio tu grešku objavivši da je Brajović jedan od „predstavnika vlasti“ koji su se pridružili „kampanji tabloida“ protiv tog portala, navodi se u saopštenju.

UNS poziva medije da se uzdrže od političkih zloupotreba kojima su izloženi i da profesionalno izveštavaju proveravajući sve činjenice – uključujući funkcije sagovornika – i poštujući odredbe Kodeksa novinara Srbije, naročito one koje se odnose na decu.