Rumunija saopštila da je blokirala rusku vojnu isporuku Srbiji, Rusija demantuje

Vesti 26. jul 201919:46 > 19:48
Freeimages.com/ Stock Photo Free / DIANA DIACONU

Rumunija je saopštila da je blokirala rusku vojnu isporuku Srbiji zbog međunarodnih sankcija uvedenih Moskvi zbog njenih poteza u Ukrajini. Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je te informacije rumunskih vlasti.

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije navelo je da nije moglo da izda tranzitnu dozvolu za tu isporuku zbog embarga Evropske unije uvedenog 2014. godine, prenosi AP.

U saopštenju nisu navedeni drugi detalji.

Zvaničnici Srbije naveli su u julu da je Rumunija, članica NATO, blokirala isporuku ruskih tenkova i oklopnih transportera Dunavom.

Srpski mediji su u utorak preneli da je na aerodrom Batajnica iz Rusije stiglo 30 oklopnih transportera, na osnovu dogovora srpskog i ruskog predsednika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, o doniranju 30 ruskih tenkova i 30 oklopnih vozila Vojsci Srbije.

Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo informacije rumunskih vlasti

Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je informacije rumunskih vlasti o navodnom blokiranju i zadržavanju brodova koji su prevozili tenkove i oklopne transportere za Srbiju, navodeći da je ta oprema već isporučena u skladu sa ugovorom i dogovorenim rokovima, prenela je agencija Tas.

„Ministarstvo odbrane Rusije nikada nije poslalo nijedan brod za transport vojne tehnike Dunavom u Srbiju. Svi izveštaji o takvim isporukama i navodnom rumunskom zadržavanju ruskih brodova sa vojnom opremom su apsolutno lažni“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Ističe se da su „sve isporuke izvršene u skladu sa uslovima zaključenog ugovora i u rokovima koje su dve strane dogovorile“.

„Izvoz proizvoda vojne namene iz Rusije u Srbiju odvija se u strogom skladu sa međunarodnim pravom i u okviru bilateralne vojno-tehničke saradnje, naglašava se u saopštenju.