Milivojević: Vučić je ispunio prvi zahtev opozicije, bez obzira na rezultate

Vesti 30. jul 201917:04 > 17:04
N1

"Prvi zahtev opozicije, odnosno protesta, je bio uspostavljanje dijaloga između vlasti i opozicije zbog fer izbora. Možemo da kažemo da je Aleksandar Vučić ispunio prvi zahtev bez obzira na rezultat dijaloga", rekao je politički analitičar Cvijetin Milivojević o okruglom stolu vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka.

„Brine me konspirativnost. Nisam siguran da su članovi tima za dijalog pozvani što je neverovatno, to je od strane opozicije autogol. Vlast je predstavljala jedino SNS. Da li to znači da mi nemamo koaliciju, već samo jednu vladajuću stranku? Preskočene su i neke važne NVO“, izjavio je Milivojević.

On je rekao i da mi je neobično što nije bilo medija, dodajući da je „opozicija brzo porasla u velike političare koji nemaju komentar“.

„Ispalo je da je veći problem kako je N1 saznao… Pa ja sam video gužvu jutros ispred fakulteta, normalno je da ako vidite poznate face da se tu nešto dešava. Reč je o prvom takvom skupu, da li je uslov da se političari sastanu da to mediji ne vide? Ne razumem, možda su to oni videli od nekog“, kaže Milivojević.

Boban Stojanović sa Fakulteta političkih nauka, međutim, smatra da nije dovoljno samo da se sedne bez obzira na ishod.

„Ovo je dobra stvar za Srbiju, ovo je bilo nezamislivo pre 2-3 meseca, mislim da će biti sve više događaja, vlast je primorana da razgovara i da ubedi opoziciju da izađe na izbore, ja to vidim kao jedini povod. SNS je predstavljala visoka delegacija, nisu to neki tamo ljudi. Nisu oni došli samo na prezentaciju“, navodi Stojanović.

On dodaje da sastanak vidi kao popuštanje vlasti prema nekim zahtevima, ali da se ne bi složio da je „Vučić nešto popustio“.

POVEZANE VESTI:

„Teme razgovora nisu bile 42 preporuke koje smo izneli, ne znam šta se dešavalo na tom razgovoru. Bio je tamo dobar deo opozicije, ali mislim da bi Fond za otvoreno društvo trebalo da pozove sve političke aktere“, kaže on.

Ozbiljan problem je što sastanak nije najavljen, smatra Stojanović i dodaje da pretpostavlja da je vlast tako tražila, ali da je greška opozicije što nije obavestila javnost.

„Važno je što je vlast došla van parlamenta da priča čak i da sasluša šta su problemi i to je nešto novo. Ja podržavam što je razgovor iza zatvorenih vrata, jer da nije pretvorilo bi se u ono što gledamo u parlamentu. Čekamo reakcije i vlasti i opozicije, da li se pregovara ili se samo razgovara“, kaže Stojanović.

On kaže da je do sastanka došlo zbog opozicione pretnje bojkotom izbora i da se ne bi ni razgovaralo da opozicija sve glasnije ne govori da pod ovim uslovima izbora nema.

N1

„Ovakva delegacija SNS je odgovor opoziciji na najavu da će u septembru da kaže da li je za bojkot. Dok se ne ispune sve preporuke ekspertskog tima, 42 preporuke, ne treba izaći na izbore. Meni deluje da je Vučić uplašen i da strahuje od bojkota. Opozicija ne sme da popusti, pre svega oko pitanja medija. Treba da budu dosledni i da u septemrbu odluče o bojkotu“, navodi Stojanović.

Cvijetin Milivojević je rekao da je očekivao da posle prošlonedeljnog „usijanja“ mora doći do spuštanja tenzija.

„Vučić zna da su sve veći pritisci na razrešenje pitanja Kosova, jasno je da on nema mandat da donosi neke teške odluke, mora da ima opštedruštveni konsenzus. On ne sme da dozvoli da pre izbora nema čistu situacju, odnosno da li će opozicija izaći na izbore. On razume šta je rejting i koliko god govorili da je opozicija slaba on je svestan da opozicija nije za potcenjivanje“, smatra Milivojević.

Na pitanje ko skup na FPN može smatrati uspehom, Milivojević kaže da i vlast i opozicija mogu tako nešto da kažu.

„Onaj ko će biti nesrećan su tabloidi kojima će pomanjkati tema, zamislite izdanja bez naslova Đilas tajkun, Boško fašista, kako napraviti naslovnu stranu tabloida“, rekao je Milivojević.