Eksplozija boce otvorila pitanje starosti i tehničke ispravnosti autobusa

Vesti 30. jul 201918:39 > 18:43
N1

Šest osoba je povređeno u eksploziji koja se dogodila u gradskom autobusu na Dedinju, kada je boca za vazduh u unutrašnjosti autobusa eksplodirala, a od jačine eksplozije došlo do pucanja stakla. Putnici su zadobili lakše telesne povrede i nalaze se van životne opasnosti.

Iako je autobus prošao dva tehnička pregleda, prema rečima stručnjaka boce za vazduh se ne kontrolišu. Nesreća otvara i pitanje: da li je rizik veći zbog starosti autobusa koji saobraćaju ulicama Beograda?

U potpunosti razbijen bočni prozor, krhotine stakla, tragovi krvi na ulici i šest povređenih ženskih osoba – to je epilog eksplozije koja se dogodila u autobusu na liniji 78 u beogradskoj ulici Neznanog junaka, na Dedinju. 

POVEZANE VESTI

Povređene žene prebačene su u Urgentni centar, gde su za N1 potvrdili da su zadobile lakše telesne povrede i da su van životne opasnosti. Jedna putnica je zbog zujanja u ušima – od siline detonacije – smeštena na Kliniku za otorinolaringologiju. 

„Pacijenti su uglavnom sa lakšim telesnim povredama, za sada, dijagnostika je još u toku i imamo jednu ženu koja ima teže povrede oglavine, ona će najverovatnije da ostane u bolnici na daljem tretmanu“, kaže zamenik direktora Urgentnog centra Dušan Jovanović.

Eksploziju je izazvalo pucanje boce za vazduh u autobusu privatnog prevoznika, kompanije „Banbus“, koja je fabrički ugrađena u krov vozila. Boca je deo pneumatskog sistema u kom se vazduh pod pritiskom koristi za kočenje ili za otvaranje i zatvaranje vrata. Boca koja je eksplodirala nalazila se iznad srednjih vrata. Iz „Banbusa“ kažu da je autobus bio tehnički ispravan.

„Ventil je neki zaglavio koji propušta vazduh, kako je on pukao udario je u bočno staklo, ništa sporno što se nikada ranije nije desilo, samo što eto otišao je u pogrešnu stranu, umesto da je otišao u unutrašnji deo autobusa, on je otišao u desnu stranu gde je bilo staklo, udario je unutrašnji deo stakla, koje se polomilo i pukao. Ima dva redovna tehnička pregleda u toku godine i sve je uredno urađeno…“, kaže Veljko Kovačević iz kompanije „Banbus“.

Stručnjaci, ipak, kažu da tehnički pregled ne obuhvata kontrolisanje pomenutih boca, da je njihovo pucanje izuzetno retko, ali i da ga nije moguće predvideti. Ipak, otvoreno je i pitanje: da li je rizik veći zbog starosti autobusa u Beogradu?

„Prilikom vršenja tehničkog pregleda vozila se ne kontroliše taj deo pneumatskog sistema, kontrolišu se kočnice i da li ostvaruje odgovarajući pritisak vazduha u sistemu ili ne, ali se ne kontrolišu boce – da li će u jednom trenutku pući ili neće… Prema podacima kojima raspolaže Srbijatransport prosečna starost autobusa je preko 20 godina, prošle godine je uvezen jedan odsto novih autobusa, znači na 9.000 koliko ih ima okvirno registrovanih, došlo je 90 autobusa novih“, kaže Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Nadležni iz Grada navode da je autobus u kom se nesreća dogodila bio star četiri godine, ali da će sva vozila turske marke „Akia“ prevoznika „Banbus“ biti poslati na vanredni tehnički pregled.