Iznenađenje – zajednička reakcija svih strana na sastanak vlasti i opozicije

Vesti 30. jul 201920:01 > 20:20
N1

Nekoliko sati od završetka sastanka na Fakultetu političkih nauka, nižu se reakcije: učesnika, onih koji nisu ni bili pozvani i političkih analitičara. Reakcije zavise od toga iz kog spektra dolaze, a zajedničko posmatračima je zbunjenost zbog neobaveštenosti medija. Učesnici su, pak, bili iznenađeni kada su ugledali novinare u holu i ispred FPN-a.

I nakon sastanka učesnici istrajni da ne prekrše zavet ćutanja. Iz Saveza za Srbiju poruka da nije reč o pregovorima sa vlašću, potvrda o učešću, ali bez zaključaka sa okruglog strola. Sličnim saopštenjem oglasila se i Nova stranka.  

Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke koja je pozvana, nije bio prisutan, ali o sastanku ima stav.  

Bilo bi veoma opasno ako bi nevladine organizacije učestvovale u privođenju opozicije, bez dovoljno informacija, u dijalog sa vlašću. Da bi se zaustavio proces eventualnog bojkota, rekao je Tadić o sastanku.

POVEZANE VESTI

Retki iz redova pozvanih koji o učešću nisu ni razmišljali – LSV poručuje da su odbili da se pojave jer se time, kažu, Skupština marginalizuje. Smatraju i da je „samoproklamovana prava opozicija“ time pokazala da nije nikakva alternativa naprednjacima, a urušen je, dodaje Nenad Čanak i ugled Fakulteta politilkih nauka.  

U sličnom tonu poruka i iz Pkreta Dosta je bilo, koji nije bio pozvan, a koji ocenjuje da pokroviteljstvo „odabranih“ nevladinih organizacija pokazuje dubinu srpskog „kolonijalnog statusa“.  

Pohvale stižu od opozicione Stranke moderne Srbije koja je prva prekinula bojkot parlamenta, i koja se nada da će se dijalog proširiti i na ostale predstavnike vlasti i opozicije.  

Iz organizacije „1 od 5 miliona“ saopštenje da je dijalog poželjan, ali da je došao sa zakašnjenjem. Podsećaju na preporuke svog stručnog tima o izbornim uslovima, te da ne žele šargarepe već ispunjenja svih zahteva.  

Za analitičare dileme nema šta je najvažniji pokazatelj sastanka.

„Aleksandar Vučić je ispunio prvi zahtev opozicije, on je uspostavio dijalog vlasti i opozicije bez obzira na konačan ishod tog dijaloga“, rekao je analitičar Cvijetin Milivojević.

„Nisu oni došli samo na prezentaciju nekakvih preporuka CRTE i CESID-a, već na događaj koji se zove dijalog o izbornim uslovima 2020. Ja ovo vidim kao popuštanje vlasti prema nekakvim zahtevima, ne bih se saglasio sa Cvijetinom oko toga da je Vučić nešto ispunio. Verujem da je krenuo u to i da će toga biti“, ocenio je Boban Stojanović sa FPN-a.

Ono što je, pak, najviše začudilo sagovornike N1 je tajnost kojom je organizacija skupa obavijena. Cvijetin Milivojević to vidi kao pomodrastvo, konspirativnost i nešto poput dečije igrarije.  

„Prvo je neukusno, čak bih rekao. Reč je o prvom takvom skupu. Šta – uslov da se sastanu političari koji predstavljaju vlast, vode ovu zemlju i političari koji predstavljaju dobar deo građana, koji ne glasaju za ovu vlast, je da to mediji, da to građani ne vide. Zaista ne razumem“, naglašava Milivojević.

„Podržavam zašto je sam razgovor iza zatvorenih vrata za medije, jer da nije tako verovatno bi se pretvorilo u ono što gledamo u parlamentu u prethodnih x, y godina. Možda i treba da pregovaraju iza zatvorenih vrata, ali mislim da je javnost trebalo da zna da će se jedan takav sastanak održati“, dodaje Stojanović.

A da li će javnost uskoro dobiti više informacija – sada je na organizatorima skupa kojem učesnici, osim tumačenja, daju i različita imena.