Bocan-Harčenko: Rusija će sprečiti ulazak Kosova u sve međunarodne institucije

Vesti 31. jul 201915:14 > 15:17
Tanjug/MUP Srbije

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je, tokom susreta sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, da je Kosovo za Rusiju sastavni deo Srbije i da će Moskva nastaviti da pruža podršku Srbiji u sprečavanju ulaska Kosova ne samo u Interpol, već u sve međunarodne institucije.

Ministar Stefanović i novoimenovani ambasador Rusije ocenili su da dve zemlje imaju veoma dobru saradnju u oblasti bezbednosti, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Stefanović je rekao da MUP Srbije ostvaruje „vrlo dobru saradnju“ s nadležnim službama Rusije u oblasti bezbednosti, posebno s Federalnom službom obezbeđenja, Nacionalnom gardom, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom za vanredne situacije, navodi se u saopštenju.

On je dodao da se ta saradnja pre svega ogleda u velikom broju obuka koje ruska strana organizuje za pripadnike MUP-a i razmeni iskustva, i izrazio uverenje da će ona biti nastavljena nesmanjenim intenzitetom.

Bocan-Harčenko je rekao da je Rusija „veoma zadovoljna“ dosadašnjom saradnjom sa Srbijom u svim oblastima, posebno unutrašnjih poslova, i izrazio spremnost Moskve za nastavak podrške daljem jačanju kapaciteta MUP-a Srbije kroz organizovanje novih obuka i seminara, navodi se u saopštenju.

Stefanović je, kako se navodi, još jednom zahvalio Rusiji „na principijelnom poštovanju“ teritorijalnog integriteta Srbije i „dragocenoj podršci“ u sprečavanju prijema Kosova u Interpol.

Bocan-Harčenko je naveo da je Kosovo za Rusiju sastavni deo Srbije i da će Moskva nastaviti da pruža podršku Srbiji u sprečavanju ulaska Kosova ne samo u Interpol, već u sve međunarodne institucije, dodaje se u saopštenju.