Novinar Milan Jovanović dobio nov nameštaj za kuću

Vesti 31. jul 201916:22 > 19:20
N1

U naselju Vrčin, u organizaciji NUNS-a, Fondacije "Slavko Ćuruvija" i donatora, u toku su završni radovi na rekonstrukciji i opremanju porodične kuće novinara Milana Jovanovića, koja je zapaljena u decembru. Za podstrekivanje je optužen tadašnji predsednik opštine Grocka, a osim novca iz donacija, ni opština, ni Vlada Srbije, nisu pomogli novinaru.

Vrata svog doma posle više od pola godine otvorio nam je novinar Milan Jovanović. U kuću se vratio pre dva meseca, a sada su radovi na rekonstrukciji na samom kraju.  

Napad na porodičnu kuću Milana Jovanovića dogodio se polovinom decembra nešto više od pola godine nakon toga, zahvaljujući donacijama, kuća je dobila novi izgled.

Ubrzo pošto je zapaljena kuća, Slavko Ćuruvija fondacija počela je da prikuplja novčanu pomoć, a Fondaciji se javilo blizu 500 građana i obezbeđeno je 2,6 miliona dinara.

„Krenuli smo sa idejom da sakupimo 100 hiljada dinara za kiseonik koji je Milanu neophodan da bi funkcionisao. Poziv smo uputili jako kasno, oko 12 uveče, i već ujutru smo premašili taj iznos od 100.000, van svakih naših očekivanja. U narednih mesec dana podizali smo tu lestvicu i evo danas smo uplatili Milanu poslednju tranšu pomoći koju smo sakupili“, kazala je Ivana Stevanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija.

POVEZANE VESTI

Država mu, kaže Milan Jovanović, nije pomogla, ali se opština, kako je naglasio dobro pokazala.

„Opština Grocka mi je pomogla na jedan čudan način, doduše. Pošto su mi zapalili kuću, odmah su mi poslali da na istu tu kuću moram da plaćam porez narednih šest meseci, iako u njoj nisam živeo“, izjavio je Jovanović.

Za podstrekivanje na paljenje kuće optužen je tadašnji predsednik opštine Dragoljub Simonović, koji je nedugo nakon toga smenjen.

Sam sudski proces, kao i zajedništvo novinara i građana u prikupljanju sredstava, pokazuje da se vredi boriti za slobodu u medijima, poručila je Sanja Kljajić iz NUNS-a.

„To što je Milan Jovanović u svojoj kući ponovo je ohrabrujuća činjenica za sve nas. Jer nije samo pitanje jednog novinara koji je ugrožen, već je to pokazatelj da je novinarska zajednica na okupu. Videćemo šta će se dogoditi sa tim slučajem, ali sigurno je ohrabrujuće to što su advokati kažnjeni, ipak postoji neka reakcija pravosudnih organa, mi očekujemo i pravni epilog svega toga uskoro“, kazala je Kljajić.

Nedavno je Milanu Jovanoviću, svoju pomoć ponudila i predsednica Vlade Ana Brnabić. Nakon tog premijerkinog obećanja, Jovanović je rekao da će prihvatati njenu pomoć, ali iz kabineta predsednice Vlade usledio je poziv tek nakon uključenja Milana Jovanovića u program N1.