Sprečeno iseljenje novosadske porodice, aktivisti dežurali celu noć ispred stana

Vesti 31. jul 201919:05 > 19:32
N1

Četvrti put je u Novom Sadu sprečeno prinudno iseljenje porodice Ninić, čiji je stan zbog dugovanja prema banci, prodat početkom godine. Policija, koja se ispred zgrade u centru grada okupila još u ranim jutarnjim satima kako bi asistirala pri izvršenju, procenila je na kraju da situacija nije bezbedna i obustavila postupak.

Aktivisti Združene akcije „Krov nad glavom“ proveli su noć ispred vrata porodice koja je čekala iseljenje.

U šest ujutro policija je bila na licu mesta. Čak četiri sata pre zakazanog prinudnog iseljenja. Aktivistima Združene akcije „Krov nad glavom“ i medijima, ulaz nije bio dozvoljen. U zgradu su ušli bravar, izvršiteljke i jedan od dvojice kupaca stana.

N1: Dobar dan. Možemo li sa Vama kratko da popričamo? Vi ste kupili ovaj stan, jel tako?

Šta se na trećem spratu događalo, uživo su na društvenim mrežama prenosili aktivisti koji su tamo prenoćili.

„Upravo sam na vezi sa ženom u kući, sa Slobodankom Ninić i rekla je da planira da se polije benzinom, da vas to obavestim…oseti se benzin“, govorili su noćas.

POVEZANE VESTI

Uskoro je zapretila i skokom sa zgrade, nakon čega se policija jednostavno pomakla sa ulaza.

Procenom da situacija nije bezbedna, zaustavili su prinudno iseljenje.

„Prošli put smo imali situaciju kada je policija došla kao i jutros, oko četiri, pet ujutro, da ne da nikome da uđe. Pravili su problem i stanarima i tako dalje…Zbog toga smo se mi organizovali da dođemo u sedam sinoć, tu smo spavali svi“, rekao je Luka Rudić iz Združene akcije „Krov nad glavom“.

Kada su i bravar i izvršitelji otišli, popustile su i barikade ispred i iza vrata i prozora.

„Još nemam sigurnu nadu, ali se ipak nadam da bi mogla neka pravda da se postigne. Mi smo podneli sijaset tužbi kad je stan prodat faktički iznudom i na zelenaški način sa skoro trostruko nižom cenom nego što vredi“, kazao je Miroslav Ninić.

Stan je prodat na licitaciji u januaru za 84.500 evra. Porodica Ninić, koja tu živi od 2007, banci je vratila oko 80.000 i dužna je još toliko. Zbog bolesti supruge kasnili su sa otplatom dve rate kredita, nakon čega je njihov dom stavljen na prodaju. Novi Zakon o izvršenju vide kao pomak, ali nedovoljan.

„Osnovni problem je ko su kupci i odakle im pare“, kaže Miroslav.

„Mi ovde, u ovoj situaciji imamo da je jedan od kupaca nekretnine primalac socijalne pomoći“, kazala je Mirjana Tomić, advokatica porodice Ninić.

Zbog toga što smatraju da je u postupku prodaje stana bilo nezakonitosti, podneli su krivičnu prijavu i tužbu za utvrđivanje ništavosti ugovora. Međutim, to ne odlaže deložaciju jer pravosnažne presude još nema.