Novi poverenik predlaže izmenu Zakona o informacijama od javnog značaja

Vesti 01. avg 201918:24 > 18:40
N1

Jedna od stvari koju će Milan Marinović pokušati da promeni sa mesta poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i informacije od javnog značaja je izmena Zakona o informacijama od javnog značaja. Marinović je kazao da bi se izmenama promenili koraci do dobijanja informacije, tako da se ne završi sve samo tužbom protiv ministra.

Marinović je gostujući u Danu uživo objasnio da ima ideju da se posle početka primene izmenjenog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, uđe u izmenu i Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja kako bi se promenio rodesled poteza na putu od zahteva za informacijom do pokretanja prekršajnog postupka.

„Sada u Zakonu postoji situacija koja je apsurdna. Kada od nekog organa tražite neku informaciju i ne dobijete je u roku, ne dobijete je uopšte ili je dobijete na način na koj niste tražili, vi imate pravo da se žalite povereniku. Ali, istovremeno imate pravo da podnesete zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv organa koji nije dao informaciju“, objašnjava Marinović.

POVEZANE VESTI

Dodaje da je to dovelo do ne malog broja slučajeva da se podnosioci zahteva nisu ni žalili povereniku, već su odmah ulazili u prekršajni postupak protiv onih koji su odbili da informaciju daju. Marinović kaže da ovakva situacija nije vodila svrsi zakona, koja je opisana i u njegovom imenu.

„Zakon se zove Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a ne zakon o kažnjavanju odgovornog lica za nedavanje informacija. Treba tražioci informacija da prođu put i urade sve da informaciju dobiju, i kada postane očigledno da je neće dobiti onda da tuže onoga koji nije dao. A ne da se završi na tome – eto, on nije dobio informaciju, da li ju je želeo ili nije, ili iz kojih razloga… Ako nije podneo žalbu povereniku, a pokrenuo sudski postupak, izgleda da je želeo da ministar bude kažnjen, a ne da dobije informciju“, kazao je novi poverenik.

On ističe da je u drugim zemljama praksa drugačija, tužba sledi tek posle nepoštovanja rešenja poverenika za izdavanjem informacije od javnog značaja.

„Ni državni organi, ni privrednici, ni poverenik nisu spremni za primenu Izmena zakona“

Prvi potez Marinovića po stupanju na novu dužnost bio je predlog da se odloži primena izmena Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. On predlaže da umesto 21. avgusta, taj zakon počne da se primenjuje od jula ili septembra sledeće godine.

Kako kaže, ni oni na koje se zakon odnosi, a ni sama služba poverenika nisu spremni za primenu u roku propisanom zakonu i da će manja šteta biti ako se sa njom sačeka.

„Može da krene primena i sada, ali sam ubeđen da će se pokazati manjkavosti tog ranog početka primene, što se nije logistika sredila i nisu se stvorili uslovi. U Zakonu piše da službi poverenika treba više kadrova da bi mogla da iznese obaveze koje dobija ovim zakonom, koje do sada nije imala. Služba poverenika nije po prestanku mandata prethodnog ulazila u promenu sistematizacije i popunjavanje kadrova“, rekao je Marinović.

On podseća da je zakonodavac dao rok od devet meseci za početak primene, a da je od tog perioda služba poverenika sedam meseci bila bez samog poverenika.

„Sada je nemoguće sprovesti postupak, čak i ako dobijemo odobrenje za proširenje sistematizacije. Teško je naći eksperte za tu oblast, ljudi treba da se obuče. Obuke jesu neke počele, ali to je nedovoljno. Sve evropske zemlje treba da se usaglase sa evropskom uredbom o zaštiti podatka, ali svuda je rok za usaglašavanje po dve i više godina“, ukazao je Marinović.

Kritike da je čovek SNS – logične

Upitan šta je bilo presudno da prihvati ponudu da bude kandidat za poverenika, gost Dana uživo kaže da je skoro 10 godina bio na čelu Prekršajnog suda, odakle je mogao da sagleda dobre i loše strane oba zakona po kojima poverenik postupa, pa i poziciju samog poverenika.

Komentarišući kritike da je na čelo službe poverenika došao čovek Srpske napredne stranke, Marinović kaže da ta ocena možda nije tačna, ali je logična.

„Kada vas neko predloži, kao što sam ja na predlog SNS prvo prošao skupštinski Odbor, biće percepcija da je to čovek stranke. Ako su hteli svog čoveka, mogli su da izaberu nekoga izpolitike. Izabrali su mene koji se nikada nisam bvavio politikom. Moja sfera interesovanja je pravo. Duboko verujem da su me predložili zato što sam nepristrasan, stručan, ozbiljan i objektivan i neću da verujem da će poltiika želeti i pokušati da ima uticaja. Trudiću se da nema uticaja“, istakao je novi poverenik.

On je još jednom ponovio ranije iznetu nameru da mu „ne pada na pamet da se meša u politiku“ i dodao da se nada da neće biti potrebe da odgovara na političke prozivke.  

Afera prisluškivanje za sada u domenu politike

Ovih dana aktuelna je afere prisluškivanje i prebrojavanje ko je koga i u kom periodu prisluškivao. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u javnosti čitao izveštaje BIA i iznosio imena sudija i šefova u BIA, koji su vodili mere protiv njega.

Marinović kaže da sa  svim optužbama koje su ovih dana iznošene u javnost nije detaljno upoznat i da mu se čini da je sve to još u domenu politike, kojom on ne želi da se bavi.

„Možda to završi kod nas u službi. Ako završi, ne bih da dajem ocene unapred. Za sada je to u domenu politike, a ja politikom nemam nameru da se bavim. Ako dođe u domen našeg posla, videćemo“, kazao je poverenik.