Sećanje na prognane, ubijene i nestale u akciji Oluja, parastosi širom zemlje

Vesti 04. avg 201916:53 > 19:03
Izvor: N1

U Srbiji se 4. avgust obeležava kao dan sećanja na prognane, ubijene i nestale u akciiji Oluja, komemoracijama i parastosima širom zemlje.

Žrtvama akcije Oluja služen je parastos u Crkvi Svetog Marka u Beogradu. 

„Mlađim naraštajima moramo da prenosimo istinu o našem stradanjima, ko su, šta su, kako su i da gledamo da nam se zločin ne ponovi. Jer ako nam se zločin ponovi, onda ništa nismo naučili iz prethodnog zločina. Sa druge strane zašto su bitni ovi parastosi – pa jednu žrtvu ako zaboravite ubili ste je dva puta“, rekao je predsednik Udruženja Zavičaj Nenad Abramović.

Predstavnici udruženja prognanih istovremeno ističu da se i 24 godine kasnije njihova osnovna, ljudska i imovinska prava u Hrvatskoj ostvaruju teško ili nikako. 

BLOG N1:

„Od Hrvatske tražimo samo da nam ne otimaju ta naša prava, da nam ne otimaju imovinu. Tražimo povratak u naše kuće i održiv život na tim prostorima, u tim njivama, šumama, livadama, jer to je naše privatno vlasništvo iz kojeg su nas oni oterali“, kaže predsednik Koordinacije udruženja izgubljenih i raseljenih u Srbiji Milan Žunić.

Predsednik Naprednog kluba, istoričar Čedomir Antić, na predstavljanju godišnjeg izveštaja o pravima Srba u zemljama regiona, ocenio je da u hrvatskom društvu zahvaljujući volji vlade i elite traje neprestana kamapnja da se prava Srba ograniče ili ukinu.

„Ono što je zabrinjavajuće je to što hrvatska elita polako okreće taj svoj identiteski pogled sa Srba u Hrvatskoj gde je trebalo dokazati da Hrvati nisu Srbi da bi imali svoju državu na Republiku Srbiju. I mi danas vidimo kampanje istinske mržnje prema Srbiji, vidimo neku vrstu bojkota Srbije iako su, podsetiću, srpske vlade od 2000. pa čak i ranije gledale sa Hrvatskom da se nagode“, naveo je Antić. 

Bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić upozorava da je i dalje prisutno zlo koje je niklo na ovim prostorima devedesetih godina prošlog veka. 

„To što danas ne pucaju topovi i što ne padaju bombe ne bi trebalo da nas zavara, jer mržnja ključa, kulja, mržnja se širi, mržnja se podgreva, govorim o međunacionalnoj, međuetičkoj, međuverskoj mržnji na našim prostorima. Političke garniture, partije, čak i države uzimaju to kao ozbiljan, sastavan element svoje narative“, rekao je Jeremić.

A aktuelni ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ističe da će će 4. avgust u Srbiji trajno ostati dan koji će po zlu biti obeležavan i dodaje da „ne smemo dozvoliti da se tako nešto ikada ponovi“.

„Ne treba da izražavamo mržnju prema drugima, nego žaljenje zbog onoga što se desilo našem narodu i da izvučemo pouke za budućnost“, naveo je Dačić.

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac istakao je da ta organizacija još nije završila zadatak, jer nisu popisane sve žrtve „Oluje“.

„U nedostatku državne administracije neko mora da popisuje“, rekao je Štrbac.