Veselinović: Bojkot ako se zahtevi za fer izbore ne ispune do sredine septembra

N1

Vlast do danas nije učinila ništa na ispunjenju zahteva opozicije za slobodne i poštene izbore, koji su usvojeni još u decembru, i biće jedina odgovorna ukoliko bude bojkota, saoptšio je Janko Veselinović nakon sastanka lidera opozicije. Ukoliko zahtevi ne budu usvojeni do polovine septembra, opozicija će doneti odluku o bojkotu izbora.

Veselinović je, nakon sastanka lidera opozicije u zgradi opštine Stari grad, novinarima saopštio da su se svi učesnici sastanka saglasili da u ovom trenutku ne postoje uslovi za slobodne i poštene izbore i da mediji nisu slobodni.

„Ostalo je veoma malo vremena da se ti uslovi ispune. Vlast će biti odgovorna ukoliko ne bude izbora, odnosno bude izbora koji to nisu“, poručio je Veselinović.

POVEZANE VESTI

Kazao je da nema „apsolutno nikakvih“ pomaka u vezi sa zahtevima opozicije za poštene i slobodne izbore i slobodne medije, koji su usvojeni još u decembru.

„Kada su u pitanju razgovori koji se trenutno vode, konstatovali smo da je to okrugli sto, da smo prisustvovali tim razgovorima kao okruglom stolu, i da ćemo prisustvovati i ubuduće svakom razgovoru na kojem bi moglo da dođe do pomaka u ispunjavanju uslova za slobodne i fer izbore. Zasad ga nema“, konstatovao je on.

Rekao je da bi naredni okrugli sto vlasti i opozicije trebalo da se održi u petak ili u subotu, nakon čega će se lideri opozicije ponovo sastati kako bi videli mogu li ti razgovori „iznedriti neku konstruktivnost“.

„Minimalan rok za sprovođenje zaključaka za slobodene i poštene izbore je šest do devet meseci. Već smo probili rok od devet meseci i opasno se približavamo roku od šest meseci – to je septembar mesec, a do septembra je ostalo jako malo vremena“, podsetio je on.

Upitan koji je konačan rok za donošenje odluke o bojkotu izbora, Veselinović je rekao da je to druga polovina septembra.

Vlastima je poručio da ne pomišlja da ih zamajava „nekim kobajagi razgovorima“ i istako je da će opozicija iscrpeti sve mogućnosti da se dođe do slobodnih izbora, a to su i razgovori, ali i dalje učešće na protestima „1 od 5 miliona“.

Osim predstavnika stranaka okupljenih u Savezu za Srbiju, sastanku u oštini Stari grad prisustvovali su i Pokret slobodnih građana, Demokratska stranka Srbije, Nova stranka, Socijaldemokratska stranka, Lokalni front, Ne davimo Beograd, Stranka moderne Srbije, predstavnici pokreta „Jedan od pet miliona“, Zajednica vojvođanskih Mađara i Građanska platforma.