Dunav zagađen fekalijama, visok nivo ešerihije posebno u Novom Sadu i Beogradu

Vesti 09. avg 201921:39 > 21:45
Shutterstock

Reka Dunav zagađena je fekalijama duž svog toka kroz Srbiju, Rumuniju i Bugarsku, pokazalo je mikrobiološko istraživanje koje je sprovela grupa austrijskih univerzitetskih naučnika. Situacija je posebno kritična u Novom Sadu i Beogradu, gde je prisustvo bakterije ešerihije koli izuzetno visoko.

„U Srbiji, zemlji koja nije članica Evropske unije, ne postoje postrojenja za preradu otpadnih voda, tako da je kritičan do ekstremno visok nivo zagađenosti fekalijama na toku Dunava kroz velike gradove kao što su Novi Sad i Beograd“, rekao je Gernot Zarfel sa Medicinskog univerziteta u Gracu.    

Istraživanje je vršeno na 2.600 kilometara dugom toku Dunava od njegovog izvora u Nemačkoj do ušća u Crno More u Rumuniji. Uzorci su uzimani sa 30 lokacija na sredini reke, kao i na obalama, a analizirane su i glavne pritoke. Istraživanje se vrši na svakih šest godina.  

Izuzetno visoko zagađenje zabeleženo je u Rusenski Lomu u Bugarskoj i Argesu u Rumuniji, gde se u Dunav ulivaju otpadne vode koje stižu iz Bukurešta. Istraživanje je, međutim, pokazalo poboljšanje kvaliteta vode u rumunskom gradu, što je posledica razvoja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Situacija u Mađarskoj se popravila, pa je za razliku od ranijih godina Dunav u Budimpešti manje zagađen, rekao je Aleksandar Kiršner sa bečkog Medicinskog univerziteta.

Što se austrijskog dela Dunava tiče, istraživači su pretpostavili da će i tu naći zagađenje, ali analize su pokazale drugačije. Osim na jednom mestu, nivo zagađenja u Austriji je na umerenom nivou, odnosno 1.000 ešerihija koli na 100 mililitara vode.