Prijave protiv tužioca nakon tvita: U ovoj zemlji je sve okrenuto naglavačke

Vesti 13. avg 201910:47 > 10:49
N1

Pokretanje prijava protiv tužioca Gorana Ilića je u suštini slučaj ugrožavanja slobode govora i ugrožavanja prava na javno izražavanje mišljenja i javno učestvovanje u debatama koje se tiču profesionalnih pitanja, rekao je Radovan Lazić iz Udruženja tužilaca.

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost podneo je krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal, kao i disciplinsku prijavu Državnom veću tužilaca protiv Gorana Ilića, zamenika republičkog javnog tužioca, zamenika predsednika Državnog veća tužilaca i Poverenika za samostalnost tužilaštva.

Razlog je tvit u kom je Ilić napisao „Jedna, novija tužilačka poslovica kaže „svaki predmet ima svoje vreme“, što u prevodu znači čekamo da se promene političke prilike u zemlji, pa ćemo da navalimo na predmet.“

Kako je rekao Mario Spasić, generalni sekretar organizacije koja je prijavila Ilića, tužiočev tvit svedoči o političkoj ostrašćenosti i da je Ilić protiv trenutne vlasti u državi.

Tvit je samo deo autorskog teksta zamenika republičkog javnog tužioca, koji je objavljen 25. jula u dnevnom listu Danas kao lični stav, pod naslovom „Zašto bi tužilaštvo trebalo da bude nezavisno“. Tekst je napisan u okviru projekta Promene Ustava na putu do Evropske unije: zastupanje ustavnih promena koji finansira Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji.

„Ovde se radi o debati o ustavnim amandmanima, i Ilić je izrazio svoj stav, a napadan je samo zato što je izrazio mišljenje – na pomalo ironičan način, i zbog toga je dobio disciplinsku i krivičnu prijavu“, ocenio je Radovan Lazić u Novom danu.

Lazić je podsetio i da je preporuka komiteta ministara Saveta Evrope da se nosiocima tužilačkih funkcija mora obezbediti sloboda izražavanja, a ovo je, kako je rekao, direktan napad na slobodu govora i poruka svima koji žele da javno da iskažu svoj stav.

Lazić je naveo i da Ilić po svojim funkcijama i u opisu svog posla ima obraćanje javnosti i obaveštavanje o rezultatima, odnosno po prirodi posla koji obavlja mora da se obraća i ima obavezu da se obraća javnosti.

Sofija Mandić, pravnica i članica Centra za pravosudna istraživanja ocenila je da je na prvi pogled jasno da nije problem da je Goran Ilić učinio neko krivično delo, već što ima nekakav stav.

Govoreći o pritiscima na pravosuđe, ona je rekla da je u ovoj zemlji sve okrenuto naglavačke. „Kad kažete nešto kako jeste vi ste kriminalac“, rekla je i dodala da oni koji krše zakon s druge strane ne odgovaraju.

„Vi ste u sukobu interesa ako imate mozak. Najbolje bi bilo da na mestu tog organa imate neki pire i budete protočni bojler za ono što vam se kaže“, dodala je.

Mandić je rekla i da je uvek sličan scenario kada neko biva napadnut zbog izražavanja mišljenja, kao što su u prošlosti to bili sudija Miodrag Majić i predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.