Ko leti državnim avionom – Vlada ne zna, ministri se javili da objasne putovanja

Vesti 15. avg 201918:37 > 18:39
Promo

Ko leti, kada i kuda državnim avionom, Vlada Srbije ne zna. Tako je barem Generalni sekretarijat naveo u odgovoru televiziji N1 na pitanje u koju svrhu je leteo avion do Skijatosa i Kartagine. Nakon objave saopštenja javio se još jedan ministar, koji je objasnio da je u Tunis leteo na sahranu predsednika.

Nije odgovaranje u školi, ali odgovori jesu važni.

„Ja sam išao u Antaliju zato što je sastanak bio u Antaliji“, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Evo ja sam se javio“, naveo je ministar trgovine Rasim Ljajić.

Zašto je državni avion leteo u Tunis i Grčku u sred letnje sezone – misterija je za one u čijem je on posedu – Vladu Srbije.

„Generalni sekretarijat, kao stručna služba Vlade, ne poseduje informacije koje ste tražili, odnosno ne poseduje podatke u koju svrhu je korišćen državni avion za letove do Skijatosa u Grčkoj 15. i 16. jula 2019, kao i podatke u koju svrhu je korišćen državni avion za let za Kartaginu u Tunisu 27. jula 2019. Sledstveno tome, i ostali traženi podaci nisu poznati Generalnom sekretarijatu“, naveli su u odgovoru N1.

Kada je N1 objavila odgovor Vlade – javio se ministar trgovine Rasim Ljajić. U Tunis je leteo 27. jula na sahranu predsednika Bedžija Kaida Esebsija.

POVEZANE VESTI:

„Kada sam pročitao vest na vašem sajtu odmah sam pozvao redakciju da se izbegne bilo kakva mistifikacija, rekao sam da sam ja putovao avionom i to dok sam bio u Novom Pazaru pozvali su me iz Ministarstva spoljnih poslova. Ja sam se bukvalno iz Novog Pazara i sutra ujutro putovao na sahranu predsednika Tunisa i istog dana se vratio u Beograd“, objasnio je Ljajić za N1.

Zašto Vlada ne zna taj let, ministar trgovine objašnjava da je to verovatno zato što je u pitanju bio vanredni događaj.

„Ne vidim nikakav razlog da se bilo šta krije, evo ja sam se sam javio da bi se izbegla bilo kakva manipulacija sa nečim što stvarno nema niti potrebe potrebe, niti bili kakvog razloga“, rekao je Ljajić.

N1: Imate li informaciju ko je leteo do Skijatosa?

Ljajić: Ne znam stvarno.

N1: Da li bi tu informaciju trebalo da ima Vlada Srbije?

Ljajić: Ne znam stvarno.

Kada neko nešto krije od vas onda se dešavaju zloupotrebe, objašnjava Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija.

„Mi smo dobili izjavu jednog ministra, drugog ministra, to je ono što se godinama ovde upravo gradi da nam ne trebaju papiri, dokumenti, dovoljno je da da izjavu ili da mahne papirom iz daleka i da se smatra da je to razrešeno i da je to transparentno, ne to nije transparentnost“, smatra Zlatko Minić, Transparentnost Srbija.

Javili su se i odgovorili ministri Dačić i Ljajić, međutim javnost bi trebalo da sazna i ko će ko će odgovarati za let na Skijatos.