Stari studenti spremaju ustavnu žalbu: Svi argumenti protiv nas su lične uvrede

Vesti 16. avg 201918:34 > 18:47
N1

Pribižava se rok do kog takozvani stari studenti moraju da završe svoje obrazovanje. Nakon dva pomeranja roka, ministar Šarčević kaže da se to više neće desiti, dok predstavnica studenata Verica Ivanović najavljuje ustavnu žalbu ukoliko im se rok za sticanje diplome ne produži.

Ivanović je u Danu uživo TV N1 rekla da studenti imaju podršku članova Skupštinskog odbora za obrazovanje da imaju pravo da studiraju koliko je god potrebno, jer se u trenutku kad su oni upisali studije nigde nije navodio rok u kom mogu da ga završe.

Predstavnica studenata ocenila je da je rok koji je postavljen novim zakonom protivustavan, jer se on ne može primenjivati retroaktivno.

POVEZANE VESTI

Ivanović je kazala i da studentima uopšte nije predstavljen model po kom bi prešli na bolonjski sistem.

„Ne znamo šta nas čeka, pominju se neka plaćanja, ne znamo na šta se tačno odnosi. Hoće da nam smanje stepen stručne spreme – kad bismo prešli na ‘bolonju’, bili bismo vraćeni na niže godine, iako smo skoro svi apsolventi. Po novom sistemu morali bismo na master“, istakla je gošća Dana uživo.

Studenti stoga predlažu prelazno rešenje – da se rok za diplomiranje produži za dve godine, do potpunog ukidanja tog roka. Peticiju je, kako je rekla, potpisalo 3.000 studenata.

„Imamo mnogo kolega koji nisu želelei da potpišu, ne znam čega se plaše. Oni su posramnjeni. Svi argumenti protiv nas su lične uvrede – da smo lenji i sl“, podsetila je Ivanović.

Ukoliko se rok za diplomiranje ne produži, stari studenti će, kako je najavila, podneti žalbu Ustavnom sudu.

Kazala je da se ipak nada da će se nadležni „urazumiti“ i uslišiti zahteve studenata, podsetivši da su Hrvatska, Crna Gora i Republika Srpska već produžile rokove za završetak studija po starom programu, a da je Slovenija po ulasku u EU starim studentima dala 12 godina da zavše studije, a model prelaska na ‘bolonju’ im je predstavljen dve godine pre isteka tog roka.

Prema poslednjim izmenama Zakona o visokom obrazovanju, stari studenti u Srbiji imaju rok da diplomiraju do kraja septembra.