Đilas: Mi nećemo na okrugli sto, ali ne sporimo drugima da prisustvuju

Vesti 16. avg 201921:44 > 22:13
N1

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da u ponedeljak neće učestvovati u dijalogu vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, ali da ne spori drugima da prisustvuju tom razgovoru.

On je dodao da je pravi primer besmislice da se na sastanku raspravlja o slobodnim medijima, bez prisustva medija.

Đilas je na debati „Kako do pobede“ rekao da prethodni sastanak na Fakultetu političkih nauka nije bio konstruktivan, dodavši da ni šest meseci najboljih medija ne može da promeni ono što je stvarano sedam godina.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je rekao da ne sumnja u časnu nameru organizatora i da je legitimizovana tema slobode izbora.

„Vlast je učešćem u razgovorima priznala da slobodnih izbora nema“, rekao je Lutovac i dodao da niko ne veruje da je Aleksandar Vučić spreman da građanima vrati ono što im pripada.

Predstavnik Narodne stranke Vladimir Gajić rekao je da iz lične vizure na dijalog vlasti i opozicije gleda kao na privid stvarnog dijaloga.

„Ne može da se pregovara o poštovanju zakona“, rekao je Gajić i dodao da je uveren da Vučić stoji iza organizacije dijaloga i da je to pokušaj da se opoziciji nanese šteta.

Prema njegovim rečima, cilj je da se opozicija predstavi kao „nerazumna“, a dijalog će vrlo brzo propasti.

Predstavnik Inicijative Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović rekao je da je jedan od problema dijaloga vlasti i opozicije što ljudi ne znaju šta se tamo dešava.

On je istakao da se ne zna da li je to dijalog, ili pregovori, a ne zna se ni ko u čije ime razgovara.

Lutovac je kazao da je reč o okruglom stolu i da o pravima nema cenjkanja.

Naveo je da je ideja organizatora bila da razgovorima ne prisustvuju mediji da se ne bi svi obraćali svojim biračima, ali on ne vidi problem da se ti razgovori vode javno.

Predstavnik organizacije „Jedan od pet miliona“ Srđan Marković rekao je da, prema njegovom mišljenju, okrugli stolovi ne služe ničemu i da su dogovoreni samo da neko iz Evrope to ne bi rešavao.

„Ti okrugli stolovi su farsa. Treba jednostavno da se kaže ili ispunjavanje 42 tačke do 1. septembra ili bojkot, a ako te ne bude urađeno pozvati sve u bojkot“, rekao je Marković.

Na pitanje kako on vidi dijalog vlasti i opozicije, sociolog Jovo Bakić kazao je da se „sa mafijom ne razgovara“.

„Sa mafijom može da se pregovara samo o njihovoj predaji“, rekao je Bakić, uz ocenu da su okrugli stolovi prevara i da mu je žao što je deo opozicije naseo na to.