Sindikat penzionera najavljuje krivične prijave zbog privatizacije banja

Vesti 18. avg 201918:58 > 19:02
N1

Udruženje sindikata penzionera Srbije je zatražilo da se poništi odluka Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o prodaji Kurušumlijske i Vranjske banje i najavilo krivične prijave.

Udruženje potencijalne kupce banja čija je prodaja oglašena u medijima, upozorava na pravne posledice jer smatra da je prodaja banja Srbije i drugih centara za medicinsku rehabilitaciju nezakonita i da „ima elemente korupcije i prevare“.

U saopštenju koje je potpisao predsednik Udruženja Mihajlo Radović, piše da se banje Srbije i drugi centri za medicinsku rehabilitaciju prodaju „daleko ispod tržišne cene“, a država kupcu „poklanja subvenciju veću tri i više puta“ od cene „nezakonito kupljenih nepokretnosti“.

Kuršumlijska banja se prodaje za cenu milion evra nižu od tržišne, „što je protivpravno dogovoreno s kupcem“, a Vranjska banja se prodaje samo kao zenljište, iako tamo postoji i zgrada, „za 236.000 evra“ – piše u saopštenju.

Imovina Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje je privatna svojina – piše u saopštenju – te bi ugovori o njenoj prodaji bili ništavi.

Udruženje sindikata penzionera Srbije upozorava da Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje nije javno preduzeće, te država nema pravo da sprovede „pravno-ekonomsku hajdučiju“.

Zato je Udruženje sindikata penzionera Srbije najavilo krivične prijave protiv članova Upravnog odbora i direktorke Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.