Vučić: Opozicija bi da se meša u nezavisne institucije

Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da će ispuniti sve zahteve opozicije o izbornim uslovima, i odbacio je kritike direktora Fondacije za otvoreno društvo Srbije Milana Antonijevića na račun njegove izjave o biračkom spisku.

Vučić je, tokom obilaska auto-puta „Miloš Veliki“, prokementarisao zahteve opozicije za promenama u REM-u i RTS-u, rekavši da su sada postali stručnjaci i mešaju se u nezavisne institucije.

„Da se mešaju u to ko će da bude na čelu RTS-a. Odavno bih promenio na RTS-u. Pretpostavljam da misle na Oliveru Kovačević da ne može da bude urednik u RTS-u i da vodi još i emisiju“, kazao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara.

Upitan da li je pročitao 42 zahteva opozcije za poštene i slobodne izbore, kazao je: „Sve može“.

Komentarišući izjavu Milana Antonijevića o tome da je na neodgovoran način govorio o biračkim spiskovima, Vučić je rekao da to najviše govori o njemu.

„Samo neka on svoj posao radi. Ako sam neodgovoran jer sam rekao opoziciji da uredi biračke spiskove kako hoće, samo ljudi neka znaju za koju izjavu kažu da sam neodgovoran. Neka mu služi na čast ta izjava kao i mnoge druge“, rekao je Vučić.

On je istakao da ga priče o bojkotu ne sekiraju.

„Ja moram da radim, oni neka pričaju o nastavku nerada, a po plate vidim dolaze u Skupštinu“, kazao je Vučić i dodao da je „narod vrhovni sudija“.

On je povodom pada Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi rekao da ga kritikuju oni u čije vreme Univerzitet nije mogao da padne na listi, jer nije bio ni poslednji.

„Ti što mi sole pamet u njihovo vreme nismo ni bili na listi. Nemoj da mi drže pridike oni koji su nas držali van Šangajske liste. Verujem da će svi univerziteti napredovati na listi“, rekao je Vučić.

„Bregović nezavisan i vrhunski profesionalac“

Vučić je, komentarišući izjavu muzičara Gorana Bregovića da su njegovi rezultati vidljivi, da Bregović to može da kaže jer je vrhunski profesionalac.

On je kazao da oni koji kritikuju tu Bregovićevu izjavu svakome spore drugačije mišljenje, da on Bregovića „praktično ne poznaje“ i da on može da govori takve stvari jer je nezavisan i vrhunski profesionalac.

„Boško Obradović i Sergej Trifunović da nešto govore o Goranu Bregoviću“, zapitao se Vučić pred novinarima, tokom obilaska autoputa „Miloš Veliki“.

On je dodao da bi opozicija želela da vrati Srbiju u vreme kada, kako je rekao, nije bilo plata i da zato hoće da „ubijaju“ one koji drugačije misle.

„To da ubijaju ljude koji misle drugačije od njih, taj film neće da gledaju“, rekao je Vučić.