Deo Saveza za Srbiju napustio sastanak o medijima i izbornim uslovima na FPN-u

Vesti 19. avg 201912:57 > 15:35
N1

Predstavnici pojedinih stranaka okupljenih u Savezu za Srbiju napustili su okrugli sto o izbornim u uslovima na FPN-u, čija je tema bila stanje u medijima. Potpredsedik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je, po napuštanju sastanka, da su se na takav postupak odlučili zato što su predstavnici vlasti banalizovali diskusiju.

Aleksić je najavio da će predložiti da Narodna stranka dalje ne učestvuje u dijalozima o izbornim uslovima i da donese odluku o bojkotu izbora.

„Predstavnici vlasti banalizovali su dalje učešće u dijalozima (…) Pokazali da nemaju apsolutno nikakvu želju da bilo šta promene u medijskoj sferi. Njima odgovara ovakvo stanje (…) Očigledno da se ništa neće promeniti u smislu stvaranja demokratskih i fer izbornih uslova“, konstatovao je Aleksić, obraćajući se novinarima ispred Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Bojkot izbora je, prema njegovim rečima, vid političke borbe koji ne znači samo da SzS neće izaći na birališta, već „ozbiljnu promenu u društvu“.

Kako je rekao, bojkot izbora značiće da režim nema legitimitet da formira institucije, a samim tim ni građani nisu u obavezu da poštuju odluke koje bi te institucije donosile.

„Što nas uvodi u građansku neposlušnost, i nažalost, sigurno će dovesti do određenih nemira“, upozorio je Aleksić.

I predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je, po napuštanju sastanka, da će iduće nedelje, na sednici Predsedništva Dveri, predložoti da usvoje odluku o bojkotu predstojećih izbora.

Na sastanku su ostali predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović i predsednik Demokraske stranke Zoran Lutovac, jer su oni učestvovali na svim okruglim stolovima do sada, objasnio je Obradović.

„Danas će SzS na sednici Predsedništva zauzeti stav“, najavio je lider Dveri.

Vlast je danas, prema njegovim rečima, imala šansu da ispuni ono što je juče obećao predsednik Aleksandar Vučić, a to je da će ispuniti sve zahteve opozicije.

„Juče je javno rekao da je za njega prihvatljivo da ispuni sve 42 preporuke. Danas sam to i predložio, da ne bude ovo okrugli sto bez obavezujućeg zaključka, da ne bude fingiranje dijaloga, već da vlast potpiše, na osnovu izjave Aleksandra Vučića, da prihvara sve 42 tačke“, rekao je Obradović.

Istakao je da su mediji za SzS, uslov svih uslova. „Ako nema slobodnih medija, nema izbora u Srbiji“, poručio je on, i dodao da opozicija zahteva bar šest meseci slobodnih medija i prelaznu vladu koja bi to garantovala.

„Protesti se nastavljaju, moraćemo na ulici da odbranimo slobodu medija i demokratiju. Moraćemo bojkotom da se izborimo za fer i slobodne izbore“, kazao je Obradović.

Živković: Postoji način da se pobedi autoritarni režim, bez obzira na teške uslove

N1

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da delegacija te partije napustila sastanak nekoliko minuta ranije zbog „primitivnog obraćanja“ predstavnika SNS-a Gorana Vesića.

Kazao je da nije bilo realno ni očekivati da ovakvi sastanci reše neko veliko pitanje, i poručio da će Nova stranka nastaviti borbu za izborne uslove.

„Nije okrugli sto jedini način, postoji način kako se to radi, i način kako se pobeđuje autoritarni režim bez obzira na teške uslove. Primer za to je 24. septembar, a potom i 5. oktobar 2000“, rekao je Živković.

Poručio je i da demokratizacija društva najvše odgovara vlastima, jer vlast, kako je rekao, odlazi.

„I otići će na onaj način na koji brane svoju poziciju na vlsti. Ako brane na silu, bez poštovanja zakona, pozivanjem na krv, tako će i otići. Ako prihvate normalizaciju odnosu, da zakoni i pravila važe, da mediji budu slobodni, da se izborni zakoni poštuju, onda će tako i otići“, kazao je predsednik Nove stranke.

SMS: Sastanci bi bili uspešniji kada bismo usaglasili oko zaključaka

Vladimir Đurić iz Stranka moderne Srbije ocenio je da bi sastanci bili uspešniji kada bi učesnici mogli da se usaglase oko nekih zaključaka i time stvore obavezu prema javnosti.

Sve što bude dogovoreno treba da dobije ozakonjenje i verifikaciju kroz Narodnu skupštinu, rekao je on i dodao da ne planira bojkot budućih sastanaka.

LDP: Krivica na Vučiću, treba da nas miri, i dalje nas deli

N1

Đorđo Žujović iz LDP rekao je da danas pesimista jer su neke stranke već donele odluku o bojkotu izbora i budućih sastanaka.

Liberalno-demokratska partija još nije donela odluku o bojkotu izbora i apsolutno kažem da u slučaju da nema dogovora narednih nedelja i meseci svu odgovornost i krivicu nosiće stranke vladajuće koalicije i predsednik Aleksandar Vučić da nema nameru da se povlači iz kampanje, konstatovao je Žujović.

„Odluke o budućim sastancima tek moramo doneti, situacija je vrlo ozbiljna, cenim napore organizatora, ali da vidimo šta nas čeka u budućnosti. Onaj ko treba da leči i dalje inficira, koji treba da nas miri i dalje nas deli“, rekao je Žujović.

DSS: Da i opozicija ima priliku da iznese svoj stav

N1

Uroš Piper ispred DSS ocenio je da je medijska situacija loša i da je ta stranka dala predlog kako da se ona poboljša.

Sve televizije sa nacionalnom frekvencijom i javni servisi trebalo bi da uvedu u informativne emisije 15 minuta stranaka onako kako su zastupljene u skupštini, kao i dve debatne emisije.

„Funkcionerska kampanja uvek će da postoji, ali da ima priliku i opozcija da iznese svoj stav. Ne deluje mi da je vlast rada da prihvati bilo koji zahtev opozicije“, rekao je Piper.

LSV: Dijalog premestiti u institucije sistema

N1

Aleksandar Marton iz Lige socijaldemokrata Vojvodine ocenio je da je dobro što je nastavljen dijalog između vlasti i opozicije, ali zahteva da on bude premešten u institucije sistema.

„Činjenica je da u društvu u kojem nema dijaloga vlada nasilje, ali LSV insistira da se dijalog premesti u Skupštinu Srbije, jer je to institucija sistema“, rekao je Marton.

Prema njegovim rečima, poslanici svih partija izabrani su da bi građane predstavljali u Narodnoj skupštini i samo je to mesto za odluke.

Kako je naveo, LSV apsolutno podržava sve predloge nevladinih organizacija Crte, Cesida i Transparantenosti Srbija za poboljšanje stanja u medijima i nada se da će se predstavnici političkih partija o tome u Skupštini dogovoriti.

Naglasio je, međutim, da se „boji“ da predstavnici najvećeg dela političkih partija u Srbiji nisu spremni na dijalog, što je ocenio kao veoma loše.

GDF: Privatni mediji ne mogu biti diskriminatorni

N1

Predstavnik Građanskog demokratskog foruma Rade Veljanovski rekao je da ne vidi mogućnost da se dođe do racionalnog epiloga.

„Govorilo se o mnogo problema. Rasprava je ličila na raspravu o medijskoj strategiji. Nije realno da se ti problemi stave na sto i razrešavaju. Treba se koncentrisati na ono što treba uraditi do izbora“, rekao je Veljanovski.

On je dodao da izgleda da se dogovor oko funkcionerske kampanje ne može postići i da će naredna kampanja izgledati kao i prethodne.

Veljanovski je rekao da je tačno da se niko ne sme mešati u uređivačku politiku privatnih medija, ali da se pritom ne razume da oni ne smeju biti diskriminatorni.