Đorđević: Srpska pobeda na Ceru morala se dogoditi

Vesti 19. avg 201919:06 > 19:11
Izvor: N1

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da se srpska pobeda na Ceru morala dogoditi bez obzira na prednosti neprijatelja u ljudstvu i opremi, saopštio je njegov kabinet.

On je povodom obeležavanja 105. godišnjice od Cerske bitke, u okviru spomen kompleksa „Cerska bitka“ u Tekerišu, rekao da je „uveren da će Srbi i Srbija biti na pravoj strani istorije i u 21 veku“.

„Čudo na Ceru’, zato nije nikakvo čudo. Srpska pobeda se morala dogoditi, bez obzira na prednosti neprijatelja u ljudstvu i opremi, neophodno je samo da budemo jedinstveni“, rekao je Đorđević.

Dodao je da je „nepravda koja se Srbima nanosila kroz istoriju zapravo vezivno tkivo za jedinstvo i istrajnost našeg naroda u borbi za pravdu“.

„Taj peti element koji je omogućio čudo biblijskih razmera toliko mnogo puta u istoriji srpskog naroda i države, u nadmoći malog Miloša nad velikim Muratom, u pobedi malog Karađorđa nad velikim Dahijama, pa i u trijumfu malog Stepe Stepanovića nad velikim Franjom Josifom“, kazao je Đorđević.

Istakao je da je Cerska bitka, nakon koje je komandant druge srpska armije general Stepa Stepanović nagrađen činom vojvode, označava ubedljivu pobedu srpske vojske i smatra se prvom pobedom saveznika u Prvom svetskom ratu.

Srpski gubici, kako je rekao, iznosili su izmedju tri i pet hiljada mrtvih i 15.000 ranjenih vojnika, dok su neprijateljski gubici bili višestruko veći, između šest i devet hiljada mrtvih, 30.000 ranjenih i 4.500 zarobljenih vojnika, a tom prilikom zaplenjen je i veliki deo austrougarske ratne opreme, oružja i municije.

„Kada smo najpovređeniji, upravo tada smo najjači i tada najlakše dolazimo do trijumfa. Nekome ko gleda sa strane, te naše pobede izgledaju kao pravo čudo. Međutim, mi smo samo nepobedivi u pravičnosti“, kazao je Đorđević.

Dodao je da je i „druga veličanstvena pobeda srpske vojske u znamenitoj Kolubarskoj bici, poznata i kao Suvoborska bitka, vodjena u novembru i decembru 1914. godine dokaz da pobeda na Ceru nije bila slučajnost ili puka ratna sreća“.

Đorđević je kazao da je srpski narod u 20. veku uvek bio na pravoj strani, kao i da se izbor koji je činio u prošlosti uglavnom oslanjao na njegovu dugu slobodarsku tradiciju.