Ispovest SNS bota Južnim vestima pomogla "lociranje" bot centrale u Beogradu

Vesti 20. avg 201910:54 > 10:59
N1

Više od 22.500 glasova sa iste IP adrese stiglo je na vest o svedočenju bivšeg bota na sajtu Južnih vesti. Ta IP adresa je deo mreže koja se zove SNS, a registrovana je u Beogradu, u Palmira Toljatija 5, gde je sedište Srpske napredne stranke. Odatle je na komentare na Južnim vestima ukupno stiglo preko milion pluseva i minuseva.

Da postoje botovi, potvrdilo je svedočenje bivšeg pripadnika SNS internet tima, podsećaju Južne vesti. Govorio je o komentarisanju vesti po nalogu, što su stručnjaci ocenili kao razvijeno propagandno sredstvo koje vlast u Srbiji godinama koristi.

Koriste se i druga sredstva, kao što je ostavljanje pluseva i minuseva na komentare, a Južne vesti su utvrdile da se to radi iz jednog centra, jedne mreže, sa jedne IP adrese – registrovane u beogradskoj centrali SNS.

Svedočenje bivšeg bota izazvalo je pažnju javnosti, ali i pozornost administratora sajta Južnih vesti. Direktor Vitomir Ognjanović kaže da su baš na priči o botovima primećene i praćene pojačane botovske aktivnosti, zatim izvučeni rezultati koji pokazuju da se na vest organizovano reagovalo iz jednog centra.

„Konkretno, po IP adresi koja je ostavila ubedljivo najviše + i – glasova za komentare, i upitom u RIPE registar, imamo da je to registrovana SNS mreža“, kaže Ognjanović.

U registru jasno stoji netname: Srpska-napredna-stranka-net, adresa – Palmira Toljatija 5, Beograd.

Ostavili su preko 22.500 glasanja za komentare ispod vesti o bivšem botu, a samo na jednom komentaru imamo brojke koje značajno odskaču od ostalih, ali podeljene, što znači da nisu baš bili sigurni za šta da glasaju. Interesantno je da sa te IP adrese nije stigao nijedan jedini komentar, tako da najverovatnije baš tu mrežu koriste isključivo za ove +/- aktivnosti„, zaključuje Ognjanović.

A da su je obilato koristili i ranije, pokazuje arhiva podataka Južnih vesti. Iz te mreže do sada je stiglo preko milion +/- glasova na sajt Južnih vesti.