Marušić: SAD vide Vučića kao partnera s kojim mogu da reše situaciju na Kosovu

Vesti 23. avg 201909:00 > 09:04
VOA

Ne treba očekivati da će SAD vršiti pritisak na Prištinu u vezi sa taksama pre okončanja izbora na Kosovu, a od buduće vladajuće koalicije zavisiće i sudbina pregovora, ocenio je za Glas Amerike saradnik Atlantskog saveta Damir Marušić.

Analizirajući posetu predsednika Srbije Americi, Marušić kaže da je dobro što je Vučić otvoren za pregovore i što ne prejudicira kranji ishod, ali i ističe da je pitanje hoće li moći da zadrži Moskvu dalje od pregovaračkog stola.

Marušić je ocenio da je to što se sa predsednikom Srbije sastao visoki zvaničnik poput državnog sekretara SAD Majk Pompeo znak da Amerikanci Vučića vide kao partnera sa kojim mogu da reše situaciju na Kosovu.

„Dalje, mislim da je vešto tempirana poseta zato jer se na Kosovu vlada raspala, biće novi izbori skoro, mislim da se Vučić pozicionirao na ovom putu kao partner koji čeka partnera u Prištini. I tako ga, ja mislim, Amerikanci sada možda vide“, rekao je Marušić za Glas Amerike.

POVEZANE VESTI

Saradnik Atlantskog saveta smatra da SAD neće vršiti pritisak na Prištinu za vreme izbora i ističe da je važno kakva će koalicija biti formirana na Kosovu.

„Ako ima šanse da to bude koalicija koja je za pregovore, za popuštanje poreza, onda bi bilo važno da se i Brisel i Vašington izjasne da podržavaju takvu politiku“, rekao je Marušić i istakao da, u slučaju da buduća vlada Kosova ne bude naklonjena pregovorima, postoji mogućnost da oni propadnu.

Prema njegovim rečima, Vučić se normalno postavio kada je rekao da neće pristati na rešenje u kome Srbija ne dobija ništa, a Albanci sve, ali da je spreman na kompromis.

„To što je rekao da želi u pregovore, ali se nije tačno izjasnio o tome, mi se čini kao pametan položaj“, ocenio je Marušić.

Podsetio je da je Vučić rekao da mu ideja o razgraničenju nije bila prihvaćena, ali je u istom momentu naveo da je za sve otvoren, da je spreman o svemu da razgovara.

„I to je dobar signal jer to razgraničenje jeste jedna opcija, ali je teško kako videti da je prihvatljivo za širu regiju. A ako je otvoren za nekakve druge sporazume, to je dobar signal za budućnost“, ukazao je Marušić.

Komentarišući to što se ni u saopštenju Stejt department ne pominje Rusiji, niti su je pomenuli Pompeo, ni predsednik Srbije, Marušić je rekao da je dobro što se nije o tome pričalo.

„Na širem Balkanu, neki u Beogradu, razmišljaju da Rusija nekako može spasiti stvari i da će se na kraju dana Moskva i Vašington nešto dogovoriti i da će onda svojim ‘klijentima“ isporučiti da li će biti ovako ili onako. Ali to nije realno. Mislim da je jedini način da se dogovor legitimno i trajno uspostavi je da se dve strane dogovore“, smatra Marušić.

Amerikanci to razumeju i insistiraju na tome, rekao je Marušić i dodao da je uveren da i Vučić to razume.