Sindikat prosvete najavljuje radikalizaciju štrajka

Vesti 15. apr 201511:07 > 11:11
N1

Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) najavljuje moguću radikalizaciju štrajka ukoliko ministar prosvete Srđan Verbić ponovo oduzme od plate zaposlenima koji su u štrajku i u međuvremenu ne ponudi Poseban kolektivni ugovor na potpis.

U tom slučaju SRPS će, kako saopštava, organizovati dva sastanka svih predsednika školskih sindikata, u Novom Sadu i Beogradu, koji će neposrednim glasanjem odlučiti o daljoj radikalizaciji štrajka, odbijanju dežurstava na maturskim ispitima i organizaciji novog velikog protesta, krajem aprila.

Zbog velikog pritiska Ministarstva prosvete i odbijanja od februarske plate, neke škole su izašle iz štrajka, a u nekim je, kako ističu, štrajk oslabio.

„Pored toga, u štrajku je i dalje preko 350 škola u Srbiji“, kažu u SRPS-u.

Budući da su to najjači školski sindikati, na ovoj adresi očekuju da će taj broj ostati i opstati, što rukovodstvima SRPS i USPRS daje realan osnov za dalje planove u štrajku i eventualnu radikalizaciju.

Što se tiče zahteva za vraćanje oduzetog novca radnicima u štrajku, ovaj sindikat kaže da je on već ispunjen, jer je i „sam ministar u medijima rekao da će novac biti vraćen tek kada bude nadoknađena nastava, što smo i tražili“.