Joksimović s Mekalisterom: Nadamo se otvaranju još poglavlja do kraja godine

Vesti 26. avg 201912:23 > 12:32
Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je s izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju i predsednikom Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvidom Mekalisterom razgovarala o evrointegracijama Srbije, reformama, situaciji u EU i regionu i drugim temama, saopšteno je iz vlade Srbije.

Mekalister je tokom razgovora rekao da Srbija ima ugled kao faktor stabilnosti u regionu, da je konstruktivan partner EU i da je pokazala da joj je mesto u EU. Ipak, kako je naveo, iako se vide pozitivni efekti reformi, neophodno je učiniti više u oblasti vladavine prava.

On je naveo da očekuje da će dodatne aktivnosti dovesti do otvaranja novih poglavlja u pristupnim pregovorima do kraja ove godine.

Joksimović je navela da je Srbija do sada otvorila 17 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, a da su još četiri tehnički pripremljena, i izrazila nadu da će do kraja godine biti otvorena bar neka od njih. Po pitanju Kosova, ministarka je rekla da su vlasti Srbije spremne za nastavak dijaloga s Prištinom, čim se ukinu takse na robu iz centralne Srbije. 

Ona je zahvalila Mekalisteru na doprinosu, angažovanju i pomoći i podršci Srbiji na putu evrointegracija i čestitala mu na reizboru na funkciju predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta.