Tenk i borbeno vozilo ili maketa i "tamić" – sport u senci "navijačkih" ideja

Vesti 28. avg 201919:04 > 20:02
Izvor: Printscreen

Fudbaleri Crvene zvezde plasirali su se u grupnu fazu Lige šampiona pošto su odigrali nerešeno s Jang Bojsom 1:1 u revanš meču baraža. Sportski rezultati ostali su u senci vozila koja su se mogla videti ispred stadiona. Nakon tenka, za koji nadležni tvrde da je maketa, igrači i navijači su pobedu proslavili na vozilu koje podseća na oklopno.

Ako se ispostavilo da je tenk koji se pred odlučujuću utakmicu za Ligu šampiona pojavio ispred stadiona Crvene zvezde – maketa, vozilo kojim je proslavljena pobeda zasigurno nije. Maskirno vozilo kojim upravlja čovek sa fantomkom, u pratnji navijača, prevezlo je fudbalere od stadiona do Autokomande.

Reagujući na informaciju da je u pitanju vojni oklopni transporter, Ministarstvo odbrane u kratkom saopštenju navelo je da „navedeno vozilo ne postoji u Vojsci Srbije, kao i da se po izgledu ne može zaključiti da je to vozilo oklopno“.

A šta je – objašnjenje je dao ministar unutrašnjih poslova.

„Koliko sam ja video, radi se o onom tamicu, TAM kamionu, dakle ne oklopnom vozilu. Kamionu TAM koji je presvučen nekom plastikom koja treba valjda da podseća na nešto. Videli ste da on ima točkove, dakle takva vrsta oklopnog vozila te konstrukcije, građe, ne postoji u Republici Srbiji, niti je ikad postojala“, rekao je Stefanović.

POVEZANE VESTI

Stefanović, ipak, navodi da bi onaj ko je upravljao vozilom mogao da bude kažnjen.

„Ono što je mene zanimalo pre svega treba da utvrdimo da li je to vozilo bilo registrovano. Da li je registrovano za saobraćaj i ako nije, da se naplati prekršajna kazna zato što je korišćeno u saobraćaju bez registracije. To je suština“, kazao je ministar.

Istovremeno, u javnosti se nastavlja polemika o tome da li je tenku, bio on maketa ili ne, mesto ispred stadiona i kakva je to poruka. Ministar omladine i sporta, međutim, u izjavi za televiziju Prva nije želeo da govori o tome.

„Ne želim da ističem nešto što može da pokvari sjajan rezultat sportista. Hajde da pričamo o pozitivnim rezultatima Crvene zvezde. Duboko verujem da nijedna priča ne može da pokvari sjajan sportski rezultat bilo koga“, kazao je Udovičić.

Gostujući u Novom danu, akademik Dušan Teodorović, međutim, podsetio je da je u ratnim sukobima tokom raspada Jugoslavije poginulo 130.000 ljudi.

Slanje poruke sa tenkom je slanje jedne militantne, nacionalističke poruke. Ako je u 2019. naše glavno dostignuće postavljenje tenka ispred Crvene zvezde, onda smo mi u tragičnoj situaciji“, kaže Teodorović.

Kao odgovor na postavljanje tenka, navijači zagrebačkog Dinama postavili su ispred svog stadiona stari traktor.

„I tako pred izbore u Hrvatskoj i Srbiji, može i tako da se gleda, Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić šalju jedno drugom nacionalističke poruke i indirektno podižu rejting i otvaraju prostor za nacionalističku, antieropsku retoriku i u Hrvatskoj i u Srbiji“, naglasio je Teodorović.

A generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić rekao je da je postavljanje tenka izazvalo „preveliku pompu“. „Tenk kao tenk ne smeta nikom normalnom“, naveo je Terzić.