Odluka o izručenju Ajaza uprkos upozorenjima, za UN Srbija odgovorna

Vesti 02. sep 201917:27 > 17:28
Printscreen

Prvi put, za skoro 30 godina, koliko je Srbija potpisnik Konvencije protiv torture, Komitet Ujedinjenih nacija proglasio je odgovornom za izručenje stranog državljanina, uprkos jakim dokazima da je ta osoba bila i da će verovatno ponovo biti izložena mučenju u zemlji iz koje je pobegla.

Zašto i kako se Srbija zbog izručenja Dževdeta Ajaza Turskoj svetu predstavlja kao zemlja koja ne vodi računa o ljudskim pravima?

Nekada lokalni političar Kurd Dževdet Ajaz, bežao je od mučenja u turskim zatvorima. Spas je zatražio u Srbiji i zakon je bio na njegovoj strani, ali oni koji ga sprovode nisu. Decembra 2017. izručili su ga Turskoj. Zbog takve odluke, Komitet Ujedinjenih nacija protiv torture osudio je Srbiju.

Dževdetov brat za Dojče Vele kaže da ne razume zašto su ga srpske vlasti žrtvovale.

„Srbi su žrtvovali mog brata. Nemam pojma zašto, ali žrtvovali su ga. Moja nada je da barem od sada srpski narod i pravosuđe neće izručivati takve ljude“, kaže Esref Ajaz, brat Dževdeta Ajaza.

POVEZANE VESTI

Dževdet je u Turskoj osuđen za delo koje nije počinio, ali je priznanje, posle prebijanja, vešanja o plafon i puštanja elektrošokova kroz genitalije, potpisao. Uprkos intervenciji Komiteta Ujedninjenih Nacija, posle odluke ministarke pravde Nele Kuburović, izručen je pravo u zatvor na izdržavanje 15-godišnje robije.

„Gospodin Ajaz je u ovom trenutku 23 sata zaključan u ćeliji u istanbulskom zatvoru, nema nikakvu psihosocijalnu pomoć, nema smislene aktivnosti, on je svakoga dana izložen nečemu što se zove nehumano i ponižavajuće postupanje“, rekao je Nikola Kovačević, iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Ministarka pravde Nela Kuburović decembra 2017. pokušala je medijima da objasni svoje odluke.

Na pitanje Insajdera zašto je Srbija ipak odlučila da izruči kada su i ona i MUP imali preporuke, Kuborović je odgovorila: „Zato što je rešenje o izručenju konačno i ne postoji mogućnost da se poništi. Da li Vi mislite da može da se donese neko rešenje, pa da ga Vi povučete?“

„Odgovor na pitanje koje je ministrka postavila novinarki „gde ste videli da je moguće poništiti rešenje koje je konačno“, leži u zakonu o opštem upravnom postupku, novinarka to nije dužna da zna, ali ministarka je dužna da zna“, kaže advokatica Dževdeta Ajaza, Ana Trkulja.

Odluka Komiteta Ujedinjenih nacija nije pravno obavezujuća, međutim, i te kako utiče na ugled jedne zemlje u međunarodnim krugovima.

„Svako odstupanje od ove odluke postaje javno do detalja i vodi ka javnom dijalogu između Komiteta, između drugih mehanizama UN i države članice“, rekao je Milan Marković, koordinator Ujedinjenih nacija u Srbiji.

U Ministarstvu pravde kažu da će na odluku Komiteta odgovoriti u roku, koji im je i ostavljen, od 90 dana. U odluci se navodi i da Srbija ima obavezu da obešteti Ajaza, ali i da nađe način da ga posećuje u zatvoru kako bi se uverili u njegov tretman.