Organizatori protesta "1 od 5 miliona" pozvali na bojkot izbora

Vesti 03. sep 201914:11 > 14:59
FoNet/Zoran Mrđa

Organizatori protesta "1 od 5 miliona" pozvali su građane i stranke u Srbiji na bojkot predstojećih izbora.

Organizatori su na konferenciji za novinare ispred skupštine Srbije naveli da nijedna od 42 preporuke i šest zaključaka Stručnog tima protesta nisu ispunjeni, zbog čega smatraju da nema uslova za fer i slobodne izbore.

Oni su pozvali i sva udruženja, političke i nepolitičke organizacije i sindikate da podrže ideju bojkota.

„Kada imamo situaciju u državi gde je sveprisutna manipulacija Aleksandra Vučića i Srpske napredne strnke, sveopšte ludilo koje plasiraju i stvaraju ovoj državi, ne postoje nikakvi uslovi da se na te izbore izađe. Bojkot je jedina opcija kao prvi korak koji je potrebno ostvariti da se izborimo za dostojanstven život u ovoj zemlji“, rekla je Valentina Reković iz „1 od 5 miliona“.

„Mislimo da ovo nije vreme opstanka nečijih organizacija, da ovo nije vreme time što će neki poslanik biti u Skupštini da bi mogao da preživi, ovo je vreme u kojem svi treba zajedno da se borimo u ovom kriznom trenutku i da svi zajedno treba da pokažemo ovom sistemu da mi nismo njegov deo i da ga ne podržavamo. Bojkot je stvar kojom se menja ovaj sistem, bojkot je jedini odgovor na ovo ludilo i na ovu nenormalnu državu“, kazao je Srđan Marković, jedan od organizatora protesta. 

Marković je rekao da će uspeh biti ukoliko na izbore izađe 40 odsto građana, a da će najveći uspeh biti ako taj procenat bude iznosio 35 odsto.

On je dodao da već sada sve političke opcije treba da kažu koje su njihove namere i da li izlaze na izbore ili ne.

„Ako su namere da izađu na izbore neka kažu jasno i glasno, to je njihov izbor i mislimo da će im građani reći na izborima šta misle o tome“, rekao je Marković novinarima ispred Narodne skupštine.

Prema njegovim rečima, oni razumeju da političke stranke imaju svoje organe kroz koje donose odluke kako bi odlučili da li je bojkot za njih pozitivan ili ne, ali isto tako znaju i da „živimo u sistemu apsolutne kontrole medija i da nema prave kampanje i slobodne kampanje“.

Marković je objasnio da bojkot podrazumeva aktivan rad na terenu, obilaženje svih mesta po Srbiji, ogoljavanje afera.

Takođe, plan je i da u svakom trenutku u svakom mestu budu na svim lokacijama, a na njihovom sajtu građani će moći kao „uzbunjivači“ anonimno da ukažu na sve nepravilnosti koje primete tokom predizborne kampanje.