Vučićeva savetnica: Nema razloga da REM ne objavi izveštaj o kampanji iz 2016.

Vesti 05. sep 201913:08 > 13:13
N1

Savetnica za medije predsednika Srbije, Suzana Vasiljević, rekla je da ne postoji nijedan razlog zašto Regulatirno telo za elektronske medije (REM) ne bi objavilo izveštaj o nadzoru medija tokom predizborne kampanje 2016. i dodala da je Aleksandar Vučić bio prisutniji od drugih jer su mediji tokom kampanje pratili i njegove aktivnosti kao premijera

„Ja lično ne vidim ni jedan razlog za neobjavljivanje“, navela je Vasiljević u pisanom odgovoru Centru za istraživačko novinarstvo (CINS) na pitanje da prokomentariše to što REM nije objavio izveštaj, već su to otkrili novinari CINS.

Vasiljević je rekla da je „to pitanje za REM“ i naglasila da ne može da nagađa „šta su bili njihovi razlozi i da li su oni imali zakonsku obavezu da taj izveštaj objave“.

CINS je krajem avgusta objavio izveštaj REM-a o izbornoj kampanje 2016, koji pokazuje da su televizije sa nacionalnom frekvencijom u potpunosti favorizovali listu Srpske napredne stranke.

POVEZANE VESTI

Komentarišući to što je lista SNS-a, predvođena Aleksandrom Vučićem, prema izveštaju REM-a, bila znatno zastupljenija u medijima od drugih lista za vreme predizborne kampanje 2016, Vasiljević kaže da je to zbog toga što su mediji prenosili Vučićeve aktivnosti kao predsednika Vlade, među kojima su i brojni susreti sa svetskim liderima.

„Dakle, ovo se odnosi na ukupnu zastupljenost osobe pod imenom i prezimenom Aleksandar Vučić, koji je u tom trenutku predsednik Vlade i nosilac liste, što će reći da je REM sabrao minutažu svih priloga u kojima se pominje Aleksandar Vučić“, navodi Vučićeva savetnica za medije.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, međutim, konstatuje kako ta tvrdnja Suzane Vasiljević ne stoji.

„Ovo nije tačno, jer je REM u izveštaju iz 2016. godine do kojeg smo došli predstavio prisutnost izbornih lista tokom predizborne kampanje, ne i Vučićeve državne aktivnosti“, ističe CINS, navodeći da je Vasiljević ostala pri svojim tvrdnjma i ranijoj izjavi i kad u joj ukazali na taj podatak.

Vasiljević je prokomentarisala i to što je Vučić gostovao u emisiji Intervju emitovanoj na B92, što nije omogućeno nijednom predstavniku opozicije, navodeći da je u toj emisiji bio gost „kao predsednik Vlade, a ne kao nosilac liste“.