Ksenija Božović na listi Srpske liste, enigma da li je Milan Radoičić i dalje tu

Vesti 05. sep 201918:40 > 18:41
N1

Građanska inicijativa SDP, koju je do ubistva predvodio Oliver Ivanović, na predstojećim izborima na Kosovu naći će se na listi "Srpska lista – Aleksandar Vučić", potvrdila je za N1 Ksenija Božović. I dok predsednik Vučić kaže da je srećan zbog udruživanja, pojedini članovi i odbornici kažu da napuštaju Inicijativu ili se ograđuju od te odluke.

Dosadašnji najverniji saborci ubijenog Olivera Ivanovića, pridružiće se Srpskoj listi, pre svega najistaknutija od svih – Ksenija Božović

N1: Sa kim ste dogovorili izlazak sa Srpskom listom?

POVEZANE VESTI

Božović: Lično sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

N1: Kada ste se sreli sa Aleksandrom Vučićem?

Božović: Pre par dana. I nadam se da će dalji razgovori teći i da ćemo zajedno rešavati sve probleme, jer nama ovde je potrebno jedinstvo i da pokušamo da ovde opstanemo i ostanemo da živimo.

Jedinstvo je ono što ističe i Vučić kada govori o saradnji do jučerašnjih ljutih političkih protivnika.

Veoma sam srećan zbog Ksenije Božović i drugih koji su se pridružili Srpskoj listi i najvažnije je jedinstvo kojim se suprotstavlja pokušajima Albanaca i dela međunarodne zajednice i onih koji podržavaju rušenje tog jedinstva“, naveo je Vučić.

Prvu naznaku o novoj koaliciji, sinoć je, objavom na društvenim mrežama dao aktivista GI SDP, Marko Jakšić:

„Nažalost, Igor Simić će već sutra dobiti novo pojačanje iz SDP-a. Mene bi bilo sramota. I od ljudi, i od Olivera koga nema. No dobro. Svako prema svom izboru“.

Marko Jakšić je nešto kasnije javnost obavestio i da istupa iz Građanske Inicijative SDP.

I on nije jedini protiv saradnje sa Srpskom listom. Ubrzo su se oglasili i odbornici Inicijative u Skupštini Mitrovice, Igor Rajčić i Dušan Milunović:

„Mi, odbornici u Skupštini Mitrovica, Igor Rajčić i Dušan Milunović osuđujemo i ujedno se ograđujemo od odluke gospođe Ksenije Božović i izjavljujemo da ni nas dvoje odbornika, kao ni iko iz GI SDP nije bio upoznat sa ovim prelaskom gospođe Ksenije Božović u redove Srpske liste“.

Nakon reakcije pojedinih članova otvoreno je pitanje da li je Ksenija Božović samoinicijativno stupila u koaliciju?

„Mi već par dana smo imali nekoliko sastanaka na kojima su svi bili prisutni i svako je individualno doneo svoju odluku. I jutros su bili, ostavili lične karte, tako da to je njihov stav i ne želim njima da se bavim“, rekla je Božovićeva.

N1: A to kad kažete ostavili lične karte, jel to neki vid pristanka da se učestvuje u toj priči?

Božović: Pa trebalo bi da bude.

Odluka o saradnji sa Srpskom listom nekadašnjih političkih kolega Olivera Ivanovića, iznenađujuća je i zato što je potpredsednik te liste Milan Radoičić, osumnjičen da je umešan u ubistvo Ivanovića.

„Ja Milana Radoičića nikada nisam ni videla, niti ga znam“, kaže Božovićeva.

N1: A ako ga sad budete videli?

#related-news_0

Božović: Niti sam ga ikada upoznala, tako da ne vidim razlog što bih se sad sa njim upoznavala.

N1: Pa zato što je on potpredsednik Srpske liste…

Božović: Bio. Hajmo da sačekamo da vidimo kako će da se odvija situacija.

N1: Da li je Milan Radoičić i dalje potpredsednik Srpske liste?

Božović: To ćete njih da pitate.

N1: Imam sad utisak da imate neka saznanja o poziciji stranačkoj Milana Radoičića za koju javnost ne zna…

Božović: Ne znam ni ja.

Godinama je Ksenija Božović govorila da Srpska lista vrši pritisak na Srbe koji žive na severu Kosova. Na pitanje N1 da li je ona sada pod pritiskom, rekla je da misli da nema većeg pritiska od tog što je kosovsko tužilaštvo, povodom ubistva Olivera Ivanovića, često poziva na saslušanja i da je predsednik Vučić obećao da će država reagovati da zaštiti nju i ostale u sličnoj situaciji.