Dijalog o izborima: Opoziciona strana stola sve praznija, NVO veruju u dogovor

Vesti 08. sep 201918:01 > 19:23
N1

O opštim izborima koji Srbiju čekaju sledeće godine, u ponedeljak će ponovo biti reči na Fakultetu političkih nauka. Tačnije i uslovima za njihovo održavanje. Organizazori petog okruglog stola vlasti i opozicije kažu - dosad je bilo približavanja stavova u vezi sa nekim pitanjima koja se uglavnom tiču finansiranja političkih stranaka.

Iz CeSID-a poručuju da predstavnici civilnog društva i dalje veruju da je dogovor moguć, iako su neke opozicione stranke dijalog napustile.

Iako je strana stola gde sedi opozicija praznija, dijalog se nastavlja. Razgovaraće se ponovo o svim temama koje bi trebalo da smanje napetost na političkoj sceni, poručuju iz civilnog sektora.

„Ono što je sada činjenično stanje jeste da postoji spremnost za rešavanje određenih preporuka u finansiranju političkih aktivnosti, ali se čini da i kod drugih oblasti postoji spremnost Srpske napredne stranke da izađe u susret nekim preporukama civilnog društva. Rano je da govorimo koliki je to broj preporuka, kao i koje će sve to preporuke biti, ali se čini da postoji načelna spremnost da se neka važna pitanja otvore i zatvore do izbora“, kaže Bojan Klačar iz CeSID-a.

Ne može da se kaže da je loše što su vlast i opozicija seli za isti sto, ali to je sve što je postignuto, ocenjuje politikolog Boban Stojanović i objašnjava da je vlast postigla svoj cilj. 

POVEZANE VESTI:

„Oni su došli tu da bi rekli mi smo učestvovali u tome i mi smo hteli da damo opoziciji sve što traži kako bi pred očima međunarodnih aktera izgledlo da je sve normalno u Srbiji i da sve funkcioniše i da vlast hoće da uradi i taj dodatni napor da bi opozicija izašla na izbore. Međutim, meni je drago što opozicija nije nasela na to i što bez obzira na to kako mi sad tumačili rezultate dijaloga, s obzirom da ništa nije promenjeno i da su polazne osnove većine partija u opoziciji i dalje nepromenjene“, rekao je Stojanović.

Stranka koja je prva napustila okrugli sto je Stranka slobode i pravde. Lider te partije Dragan Đilas kaže da više i ne prati o čemu se razgovara i tvrdi da dijalog nema smisla, kao ni sami izbori.

„Šta mi pričamo kad je Nabojša Stefanović šef te radne grupe za izbore, mislim, ljudi, mi treba da znamo gde smo, gde živimo, rekao sam u tekstu za Politiku ko ne sluša buru slušaće oluju, a ovde se mnogo namračilo u ovoj zemlji i uskoro će početi da pada“, navodi predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

„Što se oluja tiče, mnogo su Srbi imali oluja i neće ih više imati. Ti hoćeš na vlast, misliš da je narodu divno to što si bogatiji za 619 miliona evra, nema problema pobedi na izborima, čestitaće ti svako, pa onda uzmi još 619 miliona, nemam ništa protiv toga, ako to ljudi hoće“, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iako još nisu odlučili da li bojkotuju izbore, demokrate, kao deo Saveza sa Srbiju, više ne prisustvuju dijalogu sa vladajućom koalicijom. Objašnjavaju da su mnogi ustupci napravljeni, ali da je rezultat izostao.

„Mi smo od zahteva koji su bili mnogo oštriji i izraženiji od ovog što su uradili nezavisni stručnjaci, mi smo kao znak dobre volje od toga odustali i prihvatili predlog nezavisnih stručnjaka, dalje okupljanje na FPN ili taj format razgovora apsolutno nema smisla, jer ne vodi ka rezultatu“, smatra predsednik DS Zoran Lutovac.

Poslednja stranka koja je pregovore napustila je Nova stranka. Lider te stranke Zoran Živković tražio je da se pozovu strani posmatrači da prate ceo tok izbora. Lider SNS-a Aleksandar Vučić tvrdi da je OEBS već pozvan i da će posmatrati sve šest meseci uoči izbora.