Jevtić: Odluka CIK protivzakonita

Vesti 10. sep 201913:50 > 13:55
N1

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio je u Ranilugu da je odluka kosovske Centralne izborne komisije (CIK) da na vanrednim izborima 6. oktobra mogu glasati samo osobe koje imaju kosovsku ličnu kartu, protivzakonita i da joj je cilj da na izbore izađe manje Srba.

„U zakonu jasno stoji da svi oni koji se nalaze na biračkom spisku mogu da glasaju sa važećom ličnom kartom. Na ovaj način želi se smanjiti broj Srba koji planiraju izlazak na birališta“, rekao je Jevtić.

POVEZANE VESTI

U Srpskoj listi očekuju, kako je rekao, veću izlaznost nego na prošlim izborima, odnosno između 60.000 i 70.000 Srba, preneo je portal Kosovo online.

Jevtić je naveo da „imaju saznanja da je na incijativu Samostalne liberalne stranke (SLS) CIK doneo administrativno upustvo, prema kojem je na predstojećim izborima moguće glasati samo uz kosovske dokumente“.

„Oni koji se boje izbornog poraza, oni koji rade u interesu onih koji takve inicijative podržavaju, samo pokazuju koliko su im njihovi lični interesi važniji od interesa koje mi kao srpski narod na KiM imamo, a interes je, pre svega, da što veći broj naših sunarodnika izađe na izbore 6. oktobra i podrži ono što mi tražimo, a to je jedinstvo“, poručio je Jevtić.

On je podsetio da veliki broj Srba, naročito na severu Kosova, ima samo srpske lične karte.