Nišlije brane da umesto lipa "nikne" garaža, iz Veća kažu – kasno je za primedbe

Vesti 10. sep 201917:47 > 19:33
N1

Nekolicina građana, koji žive na Sinđelićevom trgu u Nišu, uspela je da spreči nastavak seče drveća sa zelene površine iza Narodnog pozorišta, kako bi tu bila izgrađena javna garaža.

U isto vreme, gradonačelnik Niša obilazio je sa odabranim novinarskim ekipama drugi deo Niša, gde se renovira završni sloj asfalta, tvrdeći da je od ekipe N1 saznao za seču drveća i protest. Obećava da će „u narednih sedam dana“ razgovarati sa njima.

U jednoj od preostalih „zelenih oaza“ u centru Niša, juče je stradalo stablo, jer je u planu da postojeće parkiralište, koje je nekada služilo onima koji tu stanuju, preraste u dvospratnu montažnu garažu „Parking servisa“.

„Tu su dve zgrade koje moraju negde da parkiraju vozila, ali ovo nije trebalo da bude javni parking. Nismo za nadzemnu, montažnu garažu i želimo da zadržimo postojeće zelenilo“, kaže stanovnica Sinđelićevog trga Danka Popović.

A rešenje bi, kažu okupljeni, bilo podzemno gradsko parkiralište, koje je ovde i potrebno. Za primedbe je kasno, izričit je član Gradskog veća Niša Miloš Milošević, koji je za N1, najpre, rekao da nema komentar.

I pokušao da objasni da ekipe odabranih lokalnih medija, koje su iz Gradske kuće pozvane da snime posetu gradonačelnika Nišavskoj ulici, udaljenoj nekoliko kilometara od centra grada, zapravo ne čekaju gradonačelnika, iako je on bio tu.

„Bilo je u planu da ja dajem izjave. Jel hoćete nešto za ulicu da me pitate“, rekao je Miloš Milošević.

POVEZANE VESTI:

N1: Ne, hoću da Vas pitam u vezi sa protestom građana, mislim da je takođe važno.

Milošević: Nisam upoznat u čemu je problem.

Isti odgovor dao je i prvi čovek Niša – u susednoj ulici.

„Ne znam za protest“, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

N1: Je l smatrate da treba da reagujete, protest je bio i juče i danas. Jedno drvo je posečeno, pa su radovi stali. Čudno je da ne znate?

Bulatović: Šta ne znam?

Pošto je za protest saznao, obećao je da će u narednih sedam dana najverovatnije razgovarati sa građanima i da, ukoliko se garaža gradi, biće u saglasnosti sa njihovim primedbama. Podseća i da je javne rasprave bilo, iako Nišlije koje protestuju tvrde da za nju nisu znali.

N1

„Ko je taj koji nije znao, ja sada stvarno ne znam da Vam odgovorim na to pitanje“, kaže Bulatović.

„Svako je mogao da iznese svoje primedbe“, dodaje član Gradskog veća Miloš Milošević.

N1: Građani ne govore istinu?

Milošević: Ja Vam kažem kako je bilo, postoje dokumenta koja mogu da se provere.

„Oni ne pitaju građane. Oni verovatno oglase tamo na nekoj tabli u zapećku negde, pa ako čitaš – znaćeš, pa ćeš da odeš. Ako ne, prođe vreme i rok za primedbe“, navodi Danka Popović.

Iako je seča već počela, većnik je izričit.

„Zelenilo će ostati u punom profilu, sve je definisano planskom dokumentacijom“, rekao je Milošević.

N1: Jedno drvo je već posečeno, da li to znate?

Milošević: Nisam upoznat, ali ako je to urađeno, urađeno je u skladu sa planom i projektom.

Dok se i zvanično ne upoznaju i ne odluče da li će preko iscrtanih parking mesta i zelenila, pored zgrada nići dvospratni objekat sa više prostora za naplatu, osamdeset petogodišnja žiteljka centra Niša predlaže:

„To treba sve da se urade fontane na razne načine, kao u drugim zemljama što ima… Milo te da pogledaš“, navodi ona.

Ona će i sutra biti ovde, i kada odu predstavnici opozicije koji su im se danas na kratko pridružili.