Skat: Prijateljske veze SAD i Srbije i dalje jake

Vesti 11. sep 201912:59 > 20:09
FoNet/Ognjen Stevanović

Prijateljske veze između SAD i Srbije su i dalje jake, uprkos radikalnim promenama do kojih je dolazilo kroz istoriju, ocenjeno je na međunarodnoj konferenciji "Srpsko-američki odnosi", u Skupštini Srbije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da srpsko-američki odnosi imaju dugu tradiciju i da su prošli više različitih faza, ali da je Srbija pokazala da želi da unapredi odnose sa SAD koji su utemeljeni, pre svega na zajedničkom strateškom opredeljenju ka uspostavljanju regiona Zapadnog Balkana kao bezbednosno i ekonomski stabilnog.  

„Poslednje tri decenije bile su težak period za odnose naše dve zemlje, ali i podsetnik da je, zbog izazova sa kojima smo suočeni, neophodno težiti saradnji i boljem dijalogu. Danas naše odnose karakteriše pozitivna dinamika i stalna spremnost za doržavanje dijaloga na visokom nivou“, rekao je Dačić.  

FoNet/Ognjen Stevanović

On je naveo da je pozitivna dinamika odnosa sa SAD visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i da visoko ceni podršku SAD u ostvarivanju srpskih interesa.  

Ambasador SAD Kajl Skat naveo je da su uprkos tome što je dolazilo do radikalnih promena u odnosima dve zemlje, prijateljske veze i dalje jake i postoje izgledi za njihovo stalno unapređenje.  

„Krajnje je vreme da idemo napred kako bi mladim i talentovanim ljudima omoguićili da se oslobode problema koji su i dalje pristuni u ovom regionu. Ako Srbija iskoristi iskrenu pomoće Evropske unije, ali i drugih zemalja koji je nude ne postoje ograničenja“, naveo je Skat.  

Ocenio je da SAD percipiraju region Zapadnog Balkana kao region koji može da teži prosperitetu. 

„Ove pregovore i razgovore, dijalog,koji je nažalost u prekidu, ali se nadamo da će uskoro ponovo početi, sa Prištinom, neće pozitivno i neće skoro biti završeno, bez obzira na angažovanje Evropske unije ako se u to značajnije ne uključe Sjedinjene Američke Države“, rekao je Dragan Šormaz.

Konferenciju „Srpsko-američki odnosi“ organizovali su Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost iz Beograda i Poslanička grupa prijateljstva sa SAD u Narodnoj skupštini Srbije.