BIA našla oružje blizu vojne baze nedaleko od Preševa

Vesti 13. sep 201916:37 > 16:46
Izvor: REUTERS/Carlos Jasso

Oružje koje je pronađeno u napuštenom objektu u blizini vojne baze "Pečeno brdo" u opštini Preševo poslato je na veštačenje, kako je uobičajeno u takvim slučajevima, a za sada može da se pretpostavi samo da ga je neko sakrio nakon završetka sukoba na tom području 2001. godine, rečeno je agenciji Beta iz policijskih izvora.

U napuštenom objektu koji je od vojne baze „Pečeno brdo“ udaljen oko 300 metara, dok je od administrativne linije sa Kosovom udaljen oko 500 metara, pripadnici BIA su u akciji u kojoj je učestvovala i policija u četvrtak pronasli pet komada dugih cevi: dve poluautomatske puške, jednu vojnu pušku M48, jednu modifikovanu pušku koja koristi lovačku municiju i jedan kalašnjikov kineske proizvodnje.

U objektu tom prilikom nije nađena municija niti za jedno pronađeno oružje.

Oružje je u ispravnom stanju, a pretpostavlja se da je zakopano pre 18 godina od strane pripadnika Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca kada su se na području tih opština završili sukobi sa srpskim snagama bezbednosti.

Do napuštene kolibe u kojoj je bilo sakriveno oružje može da se dođe samo terenskim vozilom ili pešice, jer se nalazi u gustoj šumi u nenastanjenom delu opštine Preševo.