Lutovac: Režim nam ne ostavlja drugi izbor osim bojkota

Vesti 14. sep 201913:42 > 13:47
Tanjug/Tanja Valič

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je na sednici Glavnog odbora stranke da je jedini odgovor na ponašanje režima - bojkot izbora.

„Režim intenzivnom medijskom kampanjom koja se često pretvara u hajku, uzurpacijom institucija i suspenzijom prava, ne ostavlja prostora za drugačiji odgovor od bojkota kao sredstva borbe. On nije dam sebi cilj, već je delotvorno sredstvo pritiska. Moramo biti precizni, bez kalkulisanja. Jasno i odgovorno. Odluku donosimo na vreme i ona mora da bude jasna, nedvosmislena i pravovremena“, izjavio je Lutovac, a saopštila DS.

Lutovac je na Glavnom odboru ponovio da se „nije apriorno odbacivao nijedan stav i opredeljenje“, ali da nema drugog izbora.

Kako je preneo DS, Lutovac je na početku izlaganja podsetio da je „15. septembar Dan demokratije“.

„Ni danas, ni sutra, u Srbiji nema demokratije, zato je zadatak i obaveza DS da doslednom borbom ostvari težnje i slobodarske i emancipatorske nade“, kazao je.

Lutovac je sumirao sedam godina vladavine Aleksandra Vučića, nazivajući ih katastrofalnim.

„Srbija je posle sedam godina autokratija, zarobljeno društvo i živi se neuporedivo lošije nego ranije“, konstatovao je Lutovac i ilustrovao pokazateljima o siromaštvu, nejednakosti i emigraciji.

Politička kultura je na najnižim granama, nema političke i pravne odgovornosti, nema podele vlasti, mediji nisu slobodni, a pravo je instrument onih koji vladaju, dodao je.

U uslovima nepostojanja socijalnog dijaloga, kaže Lutovac, radnici sve teže žive.

Političke slobode i politička kultura su na svakodnevnom udaru vlasti. Tolerancija i pristojnost bila je i biće obeležje delovanja i sadržaj zalaganja DS, naglasio je Lutovac.

„Radimo u okviru Saveza za Srbiju na promeni okolnosti koje su izrazito negativne. Imali smo iskustva iz vlastite prošlosti i dužni smo iz toga izvući pouke, a ne saplitati se, vraćati i lutati pogrešnim putem“, rekao je Lutovac, a saopštila DS.

Prema njegovim rečima, od DS zavisi ima li bojkota ili ne.

„Od DS zavisi da li će izbori biti pošteni i slobodni…Ovo nije odluka proistekla juče, danas, ovo je odluka koja već godinu dana sazreva“, ukazao je Lutovac pozivajući članove da glasaju za bojkot izbora i „donesu odluku kojom dokazuju da javne, opšte interese stave iznad pojedinačnih“.