Vučić: Neću da Ameriku imamo kao neprijatelja

Vesti 15. sep 201911:20 > 12:07
Predsednistvo Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija, zbog žrtava koje je podnela u borbi protiv fašizma, nikada neće dozvoliti reviziju istorije po kojoj će srpski narod naknadno biti proglašavan za sluge fašističkih agresora. Vučić je poručio da Srbija neće graditi neprijateljske odnose sa SAD, nego će, naprotiv, raditi na njihovom poboljšanju, da budu kao nekad.

„Neću da vodim zemlju, a da Ameriku imamo kao neprijatelja. Srbiji je dosta krvi i propadanja“, rekao je Vučić na obeležavanju 75. godišnjice spašavanja američkih pilota u misiji „Halijard“.

Komentarišući smenu savetnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, on je istakao da se sa njim nije sreo, nego samo razgovarao telefonom, ali da se „Srbima dopada njegov stav po pitanju Kosova“.

Vučić je dodao da ga zato čude reakcije nekih u Srbiji koji su sa oduševljenjem primili vest o Boltonovoj smeni.

On je poručio da će Srbija nastaviti da sarađuje i pronađe neku vrstu zajedničkog imenitelja i sa SAD i kosovskim Albancima.

Američki ambasador Kajl Skat je rekao da SAD rade sve što mogu da utiču da nova Vlada Kosova dođe za pregovarački sto sa Beogradom, što znači, pre svega, da ukinu takse, a da će njegova zemlja raditi na tome da dođe do pomirenja Srbije i Kosova.

Vučić je rekao da Srbija, zbog žrtava koje je podnela u borbi protiv fašizma, nikada neće dozvoliti reviziju istorije po kojoj će srpski narod naknadno biti proglašavan za sluge fašističkih agresora.

Na obeležavanju 75. godišnjice od početka operacije spašavanja savezičkih pilota u Drugom svetskom ratu, Vučić je rekao da u svetu postoji samo četiri naroda koji su, proporcionalno broju stanovnika, platili veću cenu slobode u tom sukobu i da će Srbi zbog toga ponosno nositi svoje ime.

On je naveo da su Srbi podigli ustanak u Drugom svetskom ratu ne samo u Srbiji nego i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini a da su svoje antifašističko opredeljenje pokazali ne samo kroz borbu partizanskih jedinica širom Jugoslavije, već i aktivnostima Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVuO) koja je i kroz misiju spasavanja savezničkih pilota iskazala svoj otpor okupatoru.

Vučić je naveo da su Srbi ponosni na činjenicu da su od početka sukoba sa nacistima uvek bili antifašistički orijentisani.

Danas je u Pranjanima obeležena 75. godišnjica Misije Halijard – evauacije oko 500 savezničkih pilota sa improvizovanog aerodroma koje su 1944. i 1945. godine spasili pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Vučić je najavio da će Vlada Srbije izdvojiti 158.000 evra da se uredi prostor na mestu gde je u Drugom svetskom ratu bilo improvizovano letelište sa kojeg su saveznički avioni prevozili oborene pilote koje su spasili pripadnici JVuO, kako bi se to mesto pamtilo kao mesto herojstva, od velike važnosti za prijateljstvo srpskog i američkog naroda.

Obraćajući se odlazećem ambasadoru SAD Kajlu Skotu, Vučić je rekao da njihovi razgovori nisu uvek bili laki i prijatni, pre svega po pitanju Kosova, ali da su uvek bili otvoreni i zahvalio mu na svemu što je učinio na popravljanju odnosa dve zemlje.

On je rekao da Srbima u Republici Srpskoj, Krajišnicima i Srbima sa Kosova nije uvek prijatno kada se sete stava SAD u vreme jugoslovenske krize ali je poručio i Srbima da se zapitaju kako su došli u situaciju da im Amerika bude neprijatelj, posle tako veličanstvenog savezništva u svetskim ratovima.

„Jesmo li i mi negde pogrešili ili ćemo uvek biti bezgrešni? A za vas Amerikance, zapitajte se da li ste zbog svojih globalnih sukoba sa nekim drugim velikim silama žrtvovali jednog od najvećih i najlojalnijih saveznika i stali na neku drugu stranu, iz ne baš sasvim jasnih razloga“, rekao je on.

Vučić je rekao da Srbija prvi put sada ima u američkoj Vladi partnera koji želi da je sasluša po najtežim pitanjima, čak i ako se po tim pitanjima nikada ne postigne dogovor.

„Ja neću da budem predsednik zemlje koja će imati Ameriku za neprijatelja. Srbiji je bilo dosta krvi i propadanja, hoćemo posao, puteve i da živimo bolje. I zato vas molim da taj naš vapaj razumete“, rekao je on.

Američki ambasador Skat je rekao da je operacija spašavanja savezničkih pilota jedan od najsvetlijih primera hrabrosti u tom ratu jer su srpski seljaci svojom humanošću i saosećanjem pokazali heroizam bez premca, preuzimajući rizik na sebe i svoje porodice da bi pomogli saveznicima.

„SAD nikada neće zaboraviti hrabrost srpskog naroda i Srba iz Pranjana. A uveren sam da to mogu reći i u ime ovde prisutnih saveznika iz Velike Britanije, Kanade, Francuske, Italije i Poljske… Neka nam sećanje na to junaštvo posluži kao blistavi primer za budućnost. Molimo se da ratne strahote nikada više ne dodirnu tlo Srbije. Živela Srbija i srpski narod“, rekao je on.

„Srbija za poštovanje Dejtona, sve drugo ne bi vodilo u dobrom smeru“

Vučić je rekao, povodom novih programskih dokumenata Stranke demokratske akcije, da se Srbija zalaže za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i dogovora sva tri naroda koji žive u BiH.

„Svako drugo rešenje bez toga, plašim se, ne bi vodilo u najboljem smeru. Ne želim da dajem izjave na prečac, želim da detaljno pročitam ta programska dokumenta SDA. Nismo se mešali ni oko odluke o NATO pa nećemo na prečac ni oko ovoga“, rekao je Vučić u Pranjanima.

On je rekao da mu se čini da je, ipak, reč o dokumentu koji je mnogo važniji nego što neki žele da ga predstave i da će se Srbija prema tome ozbiljno odnositi, kao potpisnik Dejtonskog sporazuma.

Kongres SDA usvojio je ranije Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom „republika BiH“, sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim.