Trifunović: Bojkot ukoliko ne bude obavezujućeg sporazuma do 19. septembra

Vesti 15. sep 201922:59 > 23:17
Nova S

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović izjavio je u Utisku nedelje da će taj pokret proglasiti bojkot izbora ukoliko ne dođe do potpisivanja obavezujućeg sporazuma o izbornim uslovima sa aktuelnom vlašću do 19. septembra.

„Nisam čovek koji odustaje pre borbe. U jednom trenutku bojkot može postati cilj, a ne sredstvo – proglasićemo ga kada iscrpimo sva sredstva“, kazao je Trifunović u Utisku nedelje na televiziji Nova S, a na Tviteru je ispravio prvobitnu izjavu o tome kada će proglasiti bojkot i pojasnio:

Kao problem sa bojkotom Trifunović je naveo to što nije bilo razgovora unutar opozicije šta će se raditi nakon proglašenja bojkota.

Govoreći o dijalogu na okruglom stolu na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Trifunović je kazao da o pitanju kao što je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) nije trebalo govoriti sa predstavnicima Srpske napredne stranke već sa nadležnim ministrom za informisanje.

On je istakao da će pokušati da „dozove“ nadležne da rade svoj posao.

Antonijević: Nije bilo pritisaka iz zemlje i inostranstva za okrugle stolove

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je da nije bilo pritisaka, iz zemlje ili inostranstva, da ta organizacija sa Fakultetom političkih nauka u Beogradu organizuje okrugle stolove o izbornim uslovima.

U emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S Antonijević je istakao da se nužnost za organizovanjem tih okruglih stolova vidi i u izveštaju Evropske komisije gde se u dva navrata pominje hitno uspostavljanje dijaloga.

Govoreći o bojkotu izbora u koji je stupio deo opozicije, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je u Utisku nedelje da bojkot ne znači pasivan pristup problemima već aktivan, „mi ćemo ići u borbu sa svojim kolegama iz opozicije“.

Lutovac je kazao da je na prva tri okrugla stola vlasti i opozicije predložio da se radi po tekstu nezavisnih stručnjaka kako stvoriti bolje izborne uslove.

„Palo mi je na pamet da će usvojiti predloge. Ako su spremni da urade bilo šta onda su spremni da urade to što sam predložio – jer to nisu sporni predlozi“, kazao je on.

Lutovac je kazao da DS neće učestvovati na narednom okruglom stolu koji je zakazan za 18. septembar.